prosta
Moj: mam sobie prosta wyrazona pewna funkcja, jak narysowac do niej rownolegla odlegla o 5 cm ?
30 mar 11:36
Krzysiek : Prosta jest opisana rownaniem w postaci kierunkowej takim y=ax+b np y=2x+4 y=−x+4 itd
teraz pytanie . K−iedy proste sa rownolegle? Zobacz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
Wezmy np funkcje y=2x+4 . Zeby
narysowac prosta rownolegla do tej prostej odlegla o 5 jednostek to rownanie tej prostej
bedzie postaci y=2x + no wlasnie ile . jesli przesuniesz o 5 jednostek do gory to bedzie
y=2x+(4+5) to y=2x+9 . Natomiast jesli przesuniesz ja o 5 jedniostek w dol to rownanie
prostej rownoleglej bedzie mialo postac y=2x+(4−5) to y=2x−1 poczytac rowniez to
https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html
jak sie przesuwa wykres funkcji
30 mar 13:00
Licealista_Theosh:
y=ax+b − twoja pierwsza prosta.
y=ax+5− druga prosta równoległa. − Możesz tak jeżeli 1 kratka w układzie ma 1 cm!
30 mar 13:02
Licealista_Theosh:
U mnie zkaładając że b=1 formalnie to powinno być y=ax+(b+5)
30 mar 13:03