Zadanko :)
Mati: pilna potrzebna pomoc
dane sa wierzcholki trojkata abc , a=(−3,−6),b=(8,−2),c=(3,5)
a) napisz rownanie 2 bokow trojkata
b) napisz rownanie symetralnej boku bc
c)napisz rownanie wysokosci poprowadzonej z wierzcholka c
d)obliz pole trojkata
26 mar 19:40
krystek: 1)Prosta przez 2 punkty
2)Prostopadła do BC i przechodząca przez środek
3)Prostopadła do AB przez punkt C
4) wzór Herona
26 mar 19:45
Mati: No tak to prawda ale jak zrobic podpunkt C to nie mam zielonego pojecia
26 mar 19:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie do punktu (2)
26 mar 19:49
Krzysiek: Ja też nie mam pojecia jak to zrobić, mógłby ktoś rozpisac?
26 mar 19:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
poszukajcie/−aj w teorii po lewej stronie macie/−asz zakładki
26 mar 19:53
krystek: c) współczynnik kierunkowy prostej AB i hC jest prostopadła do AB i przechodzi przez punkt C
26 mar 19:55
krystek:
26 mar 19:57
Mati: No nic mi to nie mowi
26 mar 19:57
krystek: napisz równanie Boku AB i podaj jego współczynnik kierunkowy
26 mar 19:58
26 mar 19:58
26 mar 19:59
Mati: Rownanie prostej przechodzacej przez A i B wynosi
y=4x/11 − 54/11
26 mar 20:00
krystek: | | −11 | |
hC: y= |
| x+b wylicz b wstawiając C=(3,5) |
| | 4 | |
26 mar 20:05