logarytmy
niezdamzmatmy: | | log2 4 | |
log2 3 * log4= log2 3* |
| = log2 4=2 |
| | log23 | |
kurczę, powie mi ktoś skąd wziął się ten ułamek? to jakis zapis log4 ?
20 mar 20:41
20 mar 20:50
Ajtek:
Zmiana podstawy logarytmu.
20 mar 20:50
elo: nie jest czasem tak − log2 3 * log3 4 ?
20 mar 20:51
Ajtek:
218 8 wzór

.
20 mar 20:51
Saizou : a nie przypadkiem
| | log24 | |
log23 * log34=log23* |
| =log24=2 |
| | log23 | |
wzór na zmianę podstawy logarytmu
| | logcb | |
logab= |
| , a,b,c>0 i a,c≠1 |
| | logca | |
20 mar 20:52
lol: Tyle ze zle przyklad przepisal...
log4 to logarytm o podstawie 10 chyba
20 mar 20:52
Ajtek:
Nawet nie spojrzałem, że jest błąd w przepisanym przykładzie
20 mar 20:53