układ równan
Fryta70: rozwiąż układ równań 3 metodami
−2x+y=8
x+2y−1=0
19 mar 08:55
19 mar 08:57
19 mar 08:58
19 mar 08:59
Fryta70: Niewiele mi to pomogło ..
19 mar 08:59
krystek: OOOOOOOOOOOO szybko przeczytałaś. Nie popieram lenistwa, wiesz o tym.
19 mar 09:00
Fryta70: 2 pierwsze metody znam a trzecia widze pierwszy raz na oczy
19 mar 09:01
krystek: W gimnazjum były dwie, z wyznacznikami zapoznam jak rozwiążesz met podst i przeciwnych
współczynników.
19 mar 09:01
Fryta70: Niestety nie konczylam gimnazjum a szkole podst skonczylam w latach 80tych, wiec sorry ale mam
prawo miec luki w pamieci
19 mar 09:03
krystek:
−2x+1y=8
1x+2y=1
________
W to wyznacznik główny
W=I−2 ,1I = (−2)*2 −(1*1=−4−1=−5 Mnożymy po przekątnej
I1 ,2I
19 mar 09:06
krystek:
Wx ( za współczynniki przy x wstawiasz wyrazy wolne)
Wx=I8 ,1I = 8*2 −1*1=16−1=15
I1 ,2I
19 mar 09:08
krystek:
W
y ( za współczynniki przy y wstawiasz wyrazy wolne)
W
y= I−2 ,8I
I1 ,1I= −2*1−1*8=−10
| | Wx | | 15 | |
i teraz x= |
| = |
| =−3 |
| | W | | −5 | |
19 mar 09:13
krystek: I brak odzewu


!
19 mar 09:39