Edyta PK:

środkowa będzie prostopadła do odpowiadającego jej boku, jeśli trójkąt będzie równoramienny
(ramiona wychodzące z tego samego wierzchołka co środkowa równe)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
oblicz długość odcinka (wzór na stronie podanej powyżej)
|AB|=10
|BD|=
√29
|CB|=2
√29
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
Współrzędne punktu C(6,−4) (obliczone ze wzoru na współrzędne środka odcinka)
|AC|=2
√26
|AC|≠|BC| trójkąt nie jest równoramienny, więc środkowa nie jest prostopadła do odpowiadającego
jej boku