Matura rozszerzona poprawkowa 2009
Kuba: Zamieszcze zadania które pamiętam
25 sie 12:18
Kuba: a1 = x
a2 = 4x − 1
a1 + a2 + a3 + a4 + a5 = 25
jest to ciąg arytmetyczny gdzie n≥1
oblicz x i sume od a11 − a25
25 sie 12:21
Kuba: prosze kogoś o rozwiązywanie tych zadań
25 sie 12:22
Kuba: y + 2x − 1 = 0
znajdź najmniejszą wartość punktu A jaką przyjmuje kwadrat odległości od osi.
Punkt A znajduje się na tej prostej.
25 sie 12:28
Kuba:

podaj wzór funkcji logarytmicznej (tej na rysunku)
trzeba było narysować funkcje g(x)=|f(x) − 2| ( ja narysowałem tak (wykres czerwony)
i trzeba było z wykresy rozwiązać nierówność f(x)≥g(x)
25 sie 12:36
Kuba: 7 osób z Basią i Jackiem wybrało się do kina, w jednym rzędzie siadają. Na ile sposobów można
rozmieścić te 7 osób tak żeby Basia i Jacek siedzieli obok siebie?
I jakie jest prawdopodobieństwo rozmieszczenia tych 7 osób tak żeby basia nie siedziała obok
jacka?
25 sie 12:43
Kuba:

Nie pamiętam zabardzo treści ale pamiętam rysunek.
W podstawie ostrosłupa jest prostokąt gdzie |AB| = 7 a |BC| = 14
Krawędź CS jest prostopadła do podstawy.
Kąt najdłuższej krawędzi do podstawy wynosi 50
o
oblicz jego objętość.
rysunku nie było trzebabyło go narysować.
25 sie 12:51
Kuba: wiem że doszedłem do takiej prostej y = − √3 x + 6√3 + 18
i miałem napisać wzór nierówności gdzie A zawiera się w półpłaszczyźnie tej prostej.
A=(√10, 28)
i ja napisałem
y<− √3 x + 6√3 + 18
25 sie 12:54
Kuba: y = x2 − mx + m + 3
dana jest funkcja kwadratowa (powyżej) mamy znaleźć 2 pierwiastki takie że suma odwrotności
tych pierwiatków jest mniejsza od zera.
25 sie 13:00
Kuba: i jeszcze był trójkąt prostokątny gdzie kąty α i β są kątami ostrymi i musimy udowodnić
tgα + tgβ ≥ 2
25 sie 13:01
AS: Zadanie 1.
a1 = x .
a2 = 4*x − 1 , r = a2 − a1 = 4*x − 1 −x = 3*x − 1
a3 = a2 + r = 4*x − 1 + 3*x − 1 = 7*x − 2
a4 = a3 + r = 7*x − 2 + 3*x − 1 = 10*x − 3
a5 = a4 + r = 10*x + 3 + 3*x − 1 = 13*x − 4
Z warunków w zadaniu
a1 + a2 + a3 + a4 + a5 = 25
35*x − 10 = 25 ⇒ 35*x = 35 ⇒ x = 1
Szukany ciąg to: 1 , 3 , 5 , 7 , 9 w którym a1 = 1 , r = 2
a25 = a1 + 24*r = 1 + 24*2 = 49
Suma wyrazów S25 = 25/2*(1 + 49) = 25*50/2 = 625
25 sie 13:03
Kuba: 4 zadań nie pamiętam... jak mi się przypomni to napisze

A prosze kogoś o rozwiązanie tych 8
co podałem.
25 sie 13:03
Kuba: AS tzn trzeba było policzyć sume od a
11 do a
25
ale x wyszedł mi taki jak Tobie

jedno chociaż narazie dobrze
25 sie 13:06
AS: Jeżeli punkt A znajduje się na prostej y + 2*x − 1 = 0 to odległością
tego punktu od osi Ox jest rzędna tego punktu,a w naszym przypadku
y = 1 − 2*x.
Kwadrat odległości
d = y
2 = (1 − 2*x)
2 = 1 − 4*x + 4*x
2
Jest to parabola o równaniu y = 4*x
2 − 4*x + 1
Minimum znajduje się w wierzchołku paraboli
a = 4 , b = −4 , c = 1
Najmniejsza wartość
ymin = 1 − 2*(1/2) = 1 − 1 = 0
25 sie 13:11
Kuba: nie wiem czy dalej te zadanie będzie dobrze jak odległość była napisana od OSI czyli nie Ox i
Oy?;> czy wystarczy od Ox?
25 sie 14:32
Kuba: aaa i ten rysunek gdzie są funkcje logarytmiczne ta 1 i 2 przesuneły mi się w prawo...czyli na
1 powinna już być 2 a po lewej od 1 powinna być własnie 1.
25 sie 14:41
Eta:
zad. z prawdopodobieństwem.
1/ zd. A −−− B i J siedzą obok siebie
to B, J −−− rozmieszczamy na 2! −− sposobów bo B,J i J,B
tak mogą przemieszczać się na pięciu miejscach czyli 5*2! sposobów
pozostałych pięć osób może się przemieszczać
też na pięciu miejscach czyli na 5!sposobów
zatem : moc A = 5*2!*5!= 10*5! = 1200 sposobów
Odp: Jeżeli Basia i Jacek siedzą obok siebie to takich ustawień jest
1200
2/
wprowadzamy zd. przeciwne do A
A
' −−− Basia i Jacek nie siedzą obok siebie
to mocA
' = mocΩ − mocA = 7! − 10*5! = 5!( 6*7 − 10) = 30*5!
zatem :
| | mocA' | | 30 | | 30 | | 15 | |
P(A') = |
| = U30*5!}{7!} = |
| = |
| = |
|
|
| | mocΩ | | 6*7 | | 42 | | 21 | |
odp: Prawdopodobieństwo tego,że Basia i Jacek nie siedzą obok siebie
wynosi
1521
25 sie 14:42
Kuba:

dobra narysuje jeszcze raz

bo tam jest jeszcze jeden błąd
to do tych logarytmów
niebieski to f(x)
czerwony to g(x) (oczywiscie według mnie) bo trzebabyło narysować.
25 sie 14:49
Kuba: jest czyli prawdopodobieństwo to
1521 =
57 tyle ile mi wyszło

yeah

ale co do
ilości sposobów mi wyszło 120

(policzyłem 1 * 1 * 5!)
25 sie 14:52
Eta: Przepraszam , ale pomyłkowo wpisałam ,że zmieniaja się na 5 −− ciu miejscach ,
a powinno być oczywiście ,że na
6 −ciu miejscach.
zatem błąd mi się wkradł przy przepisywaniu .
moc A =
6*2!*5! =
12*120= 1440
1/ odp;
1440 sposobów
2) już analogicznie:
mocA
' = 7! − 12*5! = 5!( 42 − 12) = 30*5!
25 sie 14:59
Eta:
no tak , oczywiście nie skróciłam
25 sie 15:00
Kuba: policze dla innych tą Sume od a
11 do a
25
razem jest tych wyrazów 25 − 10 = 15
a
11 = 1 + 10r = 1 + 20 = 21
| | 21 + 49 | |
S15 = |
| * 15 = 525
|
| | 2 | |
Więc ja chyba popełnilem jakiś błąd rachunkowy przy tej sumie nawet
25 sie 15:00
Bogdan:

f(x) = log
ax
f(2) = 1 ⇒ log
a2 = 1 ⇒ a
1 = 2 ⇒ a = 2
f(x) = log
2x (niebieska linia)
→
wektor przesunięcia w = [0, −2]
f(x) − 2 = log
2x − 2 (zielona linia)
g(x) = |log
2x − 2| (czerwona linia)
25 sie 15:06
Kuba: ehhh czyli tylko podałem poprawnie wzór funkcji f(x)
25 sie 15:19
Bogdan:
Nie było f(x + 2), ale było f(x) − 2, czyli wykres f(x) o dwie jednostki w dół.
25 sie 15:21
Kuba: już rozumiem coś mi głupiego do głowy strzeliło że się tak wyrwałem z tym w lewo...
25 sie 15:24
Kuba: nie pomyślałem też z tymi sposobami bo mogłem po prostu 5040 odjąć 3600 = 1440
a prawdopodobieństwo dobrze mi wyszło...
25 sie 15:28
Kuba: Może ktoś pisał też z rozszerzonej poprawke?
Może mam jakiś błąd w zapamiętanych i napisanych tych zadaniach tutaj?
Może ktoś pamięta 4 pozostałe zadania?
Jak pisałeś jakie miałeś(aś) wyniki?
25 sie 17:12
AS: Aneks do zadania − przeoczyłem zapis a
11
a
10 = a1 + 9*r = 1 + 9*2 = 19
| | 10 | |
S10 = |
| *(a1 + a10) = 5*20 = 100 |
| | 2 | |
S = S25 − S10 = 625 − 100 = 525
25 sie 17:20
Kuba: no tak też można

dzięki AS
25 sie 17:25
Kuba: Może ktoś pisał też z rozszerzonej poprawke?
Może mam jakiś błąd w zapamiętanych i napisanych tych zadaniach tutaj?
Może ktoś pamięta 4 pozostałe zadania?
Jak pisałeś jakie miałeś(aś) wyniki?
25 sie 17:45
martoos: Do zadania z prosta 2x+y−1=0 zadanie brzmiało tak: Znajdz współrzedne punktu A leżacego na
prostej 2x+y−1=0 tak aby suma kwadratów odległosci punktu A od osi układu współrzednych była
najmniejsz.
25 sie 17:49
martoos: kolejne zadanie. Wykaż , że w trójkacie prostokątnym gdzie α iβ sa kątami ostrymi, to tgα +
tgβ≥2
25 sie 17:51
martoos: trapez ABCD gdzie AB || CD jest opisany na okregu o promieniu r. Przekątna AC jest nachylona do
podstawy AB pod katem α. Oblicz obwód tego trapezu w zaleznosci od kata α i prominia r
25 sie 17:53
martoos: Podaj ile miejsc wspolnych ma okrag o rownaniu x2+y2−2x−6y=0 z prosta do ktorej naleza
punkty M=(2009,4012) i N (−50;−106).
25 sie 18:00
martoos: i poprawiam zadanie

o rysunku ostrosłupa..Trzeba bylo narysowac. Przynajmniej ja to tak
odebralam
P.S z Gory przepraszam za błedy w pisowni

pisze w pospiechu
25 sie 18:09
martoos: wiem że doszedłem do takiej prostej y = − √3 x + 6√3 + 18
i miałem napisać wzór nierówności gdzie A zawiera się w półpłaszczyźnie tej prostej.
A=(√10, 28)
i ja napisałem
y<− √3 x + 6√3 + 18
Tu bład były dane punkty A (niepamietam wspoł) B(niepamietam wspoł) i C (−{10},26) było trzeba
za pomoca nierownosci opisac polplaszczyze ograniczona prosta zawierajaca punkty A i B oraz
zawierajaca punkt C..mnie wyszlo y< −{3}x+20 O ile dobrze pamietam..

wyznaczylam rownanie
prostej zawierajacej punkty A i B nastepnie sprawdzilam czy punkt c zawiera sie pod czy nad
wykresem funcji i wykazalam nierownosc
25 sie 18:18
Kuba: Marta ja właśnie gdzieś już wyżej napisałem że trzeba było go narysować, i ja go narysowałem bo
tyle pamiętałem i z rysunku przypominałem sobie jakie były polecenia
25 sie 21:11
Kuba: Heh ja zrobiłem to samo Marta z tą prostą przechodzocą przez punkt a A i B i ta prosta
wyznaczała półpłaszczyzne w której zawiera się punkt C, no ale na to czy pod czy nad sami
musieliśmy wpasć.
To nie dobrze że mamy rózne proste bo ktoś z nas napewno ma źle:(
25 sie 21:15
martoos: i wlasnie to mnie marwii
25 sie 23:09
martoos: Poprawka:
y = x2 − mx + m + 3
dana jest funkcja kwadratowa (powyżej) mamy znaleźć 2 pierwiastki takie że suma odwrotności
tych pierwiatków jest mniejsza od zera.
wyznacz wszytkie wartpsci prametru m dla ktorych rownanie ( powzej) ma dwa rozne pierwiatki
takie ze suma odwrotnosci tych pierwiatskow jest mniejsza od 1
25 sie 23:15
Bogdan:

Zadanie.
Znajdź współrzędne punktu A leżącego na prostej 2x+y−1=0 tak, aby suma kwadratów
odległości punktu A od osi układu współrzędnych była najmniejsza.
Rozwiązanie.
2x + y − 1 = 0 ⇒ y = 1 − 2x
Punkt A = (x
A, y
A)
|x
A| − odległość punktu A od osi y, |y
A| − odległość punktu A od osi x.
z = |x
A|
2 + |y
A|
2 → min
z = x
A2 + y
A2 i y
A = 1 − 2x
A
z = x
A2 + (1 − 2x
A)
2 → z = x
A2 + 1 − 4x
A + 4x
A2
z(x
A) = 5x
A2 − 4x
A + 1
Funkcja z(x
A) jest funkcją kwadratową, której wykres jest parabolą ramionami
| | 4 | | 2 | |
skierowanymi w górę, posiadającą minimum dla xA = |
| = |
| . |
| | 2*5 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
yA = 1 − 2xA = 1 − 2* |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
25 sie 23:31
Bogdan:
Suma odwrotności pierwiastków (wzory Viete'a):
| | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | | | −b | |
Δ ≥ 0 i |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
25 sie 23:35
Eta:
a) y = x
2 −mx +m +3
musi być spełniony układ warunków:
1/ Δ≥0
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i zastosowaniu wzorów Viete
'a otrzymamy:
| | x2 +x1 | | −ba | | −b | |
to: |
| = |
| = |
|
|
| | x1*x2 | | ca | | c | |
zatem drugi warunek jest:
ad1) Δ= m
2 −4m −12
to Δ≥0 <=> m
2 −6m −12≥0 <=> ( m−6)(m +2) ≥0 <=> m∊(− ∞, −2 > U < 6,∞)
ad2/
| | −b | | m | |
|
| <0 <=> |
| <0 , przy załozeniu ,że m ≠ −3
|
| | c | | m+3 | |
mamy: m( m +3) <0 <=> m∊( −3, 0 )
wybierając cz. wspólną obydwu warunków otrzymamy:
odp: m⊂( −3, 2 >
przykład b) podobnie:
1/ Δ>0 −−− bo pierwaiastki maja być różne
wyznacz teraz ten przedział..... już z pewnością potrafisz .
25 sie 23:43
Eta:
25 sie 23:44
Bogdan:
Dobry wieczór Eto

Jak oceniasz zadania z matury poprawkowej, czy były łatwe?
Moim zdaniem były dość proste, ale niektóre wymagały jednak trochę pomyślunku, ale
tylko trochę.
25 sie 23:52
Eta:
Witam Bogdanie

Podobnie i moim zdaniem ,zadania nie były trudne.
Spodziewałam się ,że będą trudniejsze.
Jeżeli chodzi o "pomyślunek" , to bardzo dobrze ,że układający zadania
przede wszystkim kładą nacisk na logiczne myślenie.
W matematyce logiczne myślenie to 3/4 sukcesu ,a o to przecież chodzi .
Jak sam tu często pisałeś ; " to egzamin dojrzałości "
26 sie 00:12
martoos: tak w pierwszym zamiast −b/c napialam −bc:( a wszytko dlatego ze nie pisalam po koli tylko w
glowie liczylam..

a mam nadzieje ze duzo punktow mi nie ucieknie
26 sie 08:58
Kuba: no mi na maturze wyszedł przedział od −3 do plus nieskończoności ale od razu po prostu
policzyłem chyba sume odwrotności tych pierwiastków mniejszych od zera...
−bc < 0
m(m+3) < 0
i nie wiem skąd mi wyszedł taki przedział i czy on jest dobrze m∊ (−3, +∞)
26 sie 13:18
Kuba: nie pamietam czyy miało być mniejsze od zera czy od 1
26 sie 13:19
Kuba: Eta i Bogdanie rozwiążecie reszte ?;>
26 sie 13:20
Bogdan:
Kubo, zapisz pozostałe zadania w pełnej treści w oddzielnym poście, pomożemy rozwiązać.
26 sie 13:27
Kuba: no pełnej treści nie pamiętam, i tak o dziwo zapamiętałem 8 na 12 zadań

no ale dobra wstawie w odzielne posty to co jest jeszcze nie zrobione

jaki powinien być końcowy przedział w sumie odwrotności tych pierwiastków?
26 sie 13:31
Kuba: 1. było z odwrotnością tych pierwiastków. (zrobione)
2. było z prostą i punktem gdzie suma kwadratów odległości od osi(zrobione)
3. z logarytmami (zrobione nie do końca)
Czyli pierwsze pytanie z tą nierówności logarytmiczną.
Bogdanie trzeba było na podstawie wykresu rozwiązać nierówność f(x) ≥ g(x), jak to rozwiązać?
Na to narazie nowego wątku nie otworze...
26 sie 13:38
Bogdan:
Podziwiałem Kubo Twoją pamięć, czekamy na to, co pamiętasz w innym poście.
26 sie 13:39
Bogdan:
Podaj treść zadania, a nie jego nr.
26 sie 13:42
Kuba: O i Marto pamiętasz dalej kolejność tych zadań?;>
4. chyba było żeby wykazać tgα + tgβ ≥ 2
Więc nowy wątek będzie dla tego zadania
26 sie 13:46
Bogdan:
Czy chodzi o α i β w trójkącie prostokątnym?
26 sie 13:48
Kuba: ale Bogdanie (rozwiązałeś to zadanie, jedyne w tym wątku z logarytmami i wykresem)

i na podstawie tego wykresy mieliśmy rozwiązać nierówność f(x) ≥ g(x), jak to rozwiązać?
Zamieszczam je tutaj bo tu jest ten wykres
26 sie 13:51
Kuba: tak chodzi o te kąty, dla trójkąta prostokątnego(już powstał oddzielny wątek)
26 sie 13:53
Bogdan:
Ok.
f(x) = log
2x
g(x) = |log
2x − 2|
f(x) ≥ g(x) ⇔ log
2x ≥ |log
2x − 2| ⇒ |log
2x − 2| ≤ log
2x
Założenia:
1. x > 0
2. log
2x ≥ 0 ze względu na wartość bezwzględną (przypominam, jeśli |wyrażenie| ≤ a,
to a ≥ 0)
log
2x ≥ 0 ⇒ log
2x ≥ log
21 ⇒ x ≥ 1
Z założeń: x > 0 i x ≥ 1 otrzymujemy: x ≥ 1.
|log
2x − 2| ≤ log
2x
−log
2x ≤ log
2x − 2 ≤ log
2x ⇒ log
2x
−1 ≤ log
2x − log
24 ≤ log
2x
| | 1 | | x | |
log2 |
| ≤ log2 |
| ≤ log2x |
| | x | | 4 | |
Po rozwiązaniu tego układu nierówności i uwzględnieniu założenia: x ≥ 1
otrzymujemy odp.: x ≥ 2
Można jednak odczytać rozwiązanie z rysunku, patrzymy, gdzie wykres funkcji f(x)
(niebieska linia) pokrywa się z wykresem g(x) (czerwona linia) oraz gdzie
niebieski wykres jest nad czerwonym wykresem. Stwierdzamy, że f(x) ≥ g(x) dla x ≥ 2.
26 sie 14:26
martoos:

Z tw Pit: |AB|
2 + |AC|
2 = |BC|
2 (wł. trójkata prostokątnego) kąt ABC = α kąt ACB=β
tgα=|AC|/|AB|
tgβ=|AB|/|AC|
tgα+tgβ≥2
|AC|/|AB| + |AB|/|AC|≥2≥
|AC|
2+|AB|
2/|AC||AB|≥2 i teraz moment kulminacyjny czyli wyjasnienie slowne dlaczego ta
nierownosc jest spelniona.Powiem szczerze ze nie dokonca potrafilam to dowiesc.. oczywiscie
napisalam ze |AB|,|AC|,|BC| przymuja wartosci wieksze od zera (dodatnie) poniewaz sa bokami
trójkata i teraz nie mam zielonego pojecia czy to co napisze zaraz jest poprawne.., ze
najmniejsza mozliwa warosci dla tych bokow jest liczba 1 i wykazalam (poprzez podstawienie) ze
ta nierownosc jest prawdziwa.
27 sie 00:21
Sabin:
Pomnóż przez |AC||AB| i przenieś wszystko na lewą stronę. Po lewej stronie będziesz miała
rozwinięty wzór skróconego mnożenia, czyli lewa strona ≥ 0 i już.
27 sie 00:25
martoos: no faktycznie ..dzieki
29 sie 13:11
18 lis 17:35
xDeee: β
∞∞∞NauKa pisma xDe Nie no normalka Ggg xDdeee
18 lis 17:36
18 lis 17:38