Oblicz najmniejsza wartość f. kwadratowej opisanje wzorem
basia: y =−2x2+8x+2 w przedziale <−1,4>
11 mar 21:54
politechniczny : oblicz p i zobacz czy nalezy do przedziału
11 mar 21:55
basia: p mi wyszło 2 i to tyle ?
11 mar 21:56
basia: q nie trzeba liczyć ?
11 mar 21:56
politechniczny : czyli p nalezy do przedziału teraz policz
f(−1) I f(4)
11 mar 21:57
basia: czy co bo nie rozumiem ?
11 mar 21:58
11 mar 21:58
11 mar 22:00
basia: to −1 =−8 a 4 =2
11 mar 22:02
Dominik: −1 ≠ −8, 4 ≠ 2
moze chcialas napisac f(−1) = −8, f(4) = 2?
11 mar 22:03
basia: oj no tak przepraszam
i co dalej ?
11 mar 22:05
Dominik: policz jeszcze f(p), jesli p∊<−1, 4>
11 mar 22:07
basia: i teraz w Odp mam na pisać ze 2∊ <−1 ,4> ?
11 mar 22:07
basia: f(p) = 10
11 mar 22:08
Dominik: po co pisac w odpowiedzi takie oczywiste oczywistosci jak 2∊<−1, 4>
odp: "najmniejsza wartosc funkcji f w danym przedziale wynosi..., a najwieksza ...."
oczywiscie wstawiasz tam najwieksza i najmniejsza z wyliczonych wartosci (krancowe przedzialu i
f(p) jesli p∊<−1, 4>)
11 mar 22:13
basia: odp: "najmniejsza wartosc funkcji f w danym przedziale wynosi 2 a najwieksza 10"
bo już się zgubiłam i nie wiem co i jak
11 mar 22:15
Dominik: a czy przypadkiem −8 nie jest mniejsze od 2?
11 mar 22:16
basia: No tak nie za uważyłam przepraszam

i dziękuje ci bardzo za pomoc
11 mar 22:17
Dominik: zakladam oczywiscie, ze rachunki sa dobre.
11 mar 22:17
basia: a wykres trzeba na rysowa c ?
11 mar 22:17
Dominik: a bylo cos w tresci zadania o wykresie?
w sumie jak teraz patrze na to zadanie (wczesniej nie doczytalem calej tresci) to mozna bylo je
zrobic szybciej.
zauwazamy, ze a < 0, zatem f(p) bedzie maksymalna wartoscia funkcji. nas interesuje minimalna,
wiec nie badamy czy p nalezy do przedzialu, bo w ogole nas to nie interesuje. wystarczy
policzyc f(−1) i f(4) i wybrac najmniejsza wartosc. nastepnie nalezy udzielic odp:
"najmniejsza wartosci funkcji f w danym przedziale wynosi..."
11 mar 22:20