Oblicz najmniejsza wartóść f .kwadratowej opisanej wzorem
karol_785: y= −2x2 +8x+2 w przedziale <−1 ,4>
11 mar 20:00
baklazan: sprawdzasz czy wierzcholek paraboli znajduje sie w tym przedziale, jezeli tak to masz
odpowiedz, jezeli nie bedzie to jedna z wartosic −1 lub 4
11 mar 20:02
karol_785: ale ja potrzebuje to mieć rozpisane. .
11 mar 20:03
baklazan: nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, to zadania jest do zrobienia w 4 linijkach
11 mar 20:04
karol_785: no trzeba po liczyć Δ i te jakieś x coś tam..
11 mar 20:05
karol_785: no Δ =80
11 mar 20:07
baklazan: znasz wzor na wierzcholek paraboli?
11 mar 20:07
11 mar 20:11
baklazan: jestes w stanie wyznaczy p i q?
11 mar 20:14
karol_785: Nieee
11 mar 20:14
baklazan: y=ax
2+bx+c
y=−2x
2+8x+2
11 mar 20:18
baklazan: skroc to i sprawdz czy wierzcholek znajduje sie w danym przedziale
11 mar 20:18
Kolega: | | −8 | |
p= |
| = 2 −−−> to jest x, a więc należy do przedziału. liczymy teraz y, czyli q −−−> a to |
| | −4 | |
jest najmniejsza wartość funkcji kwadratowej, bo leży na jej wierzchołku
11 mar 20:21
karol_785: p =2 q=10
11 mar 20:21
Kolega: a nie kurr.... Sorry, to jest największa wartość w tym przypadku, bo parabola ma skierowane
ramiona ku górze ; D
11 mar 20:22
karol_785: To ja już nie łapie co i jak xd
11 mar 20:24
baklazan: btw. ramiona ku dolowi,
teraz podstaw za x=−1 lub x=4
i ta liczba ktora bedzie mniejsza jest odpowiedzia
11 mar 20:24
Kolega: Najmniejsza wartość to jest na −1 lub 4 w tym przypadku. Podstawiasz do funkcji kwadratowej −1
i 4 i liczysz y no i wyjdzie najmniejsza wartość.
11 mar 20:24
karol_785: gdzie mam podstawić za x ?
11 mar 20:25
Kolega: Taaa, ku dołowi ; D Ale namieszałem, haha.
11 mar 20:25
Kolega: do funkcji kwadratowej opisanej wzorem, który podałeś w treści zadania
11 mar 20:26
karol_785: y= −9 chyba zle
11 mar 20:27
karol_785: i nie na leży do przedział u
11 mar 20:34
baklazan: przedzial ≤−1,4≥ dotyczy x nie y

!
oblicz to i powiedz ile ci wyszedl y
x=−1
y=....
oblicz to i powiedz ile ci wyszedl y
x=4
y=...
11 mar 20:35