Eta:
a) liczbami tymi są : 12, 18, 24, ...... 126 .
ile ich jest?
zauważamy ,że tworzą ciąg arytmetyczny; a
1 =12 r= 6
ostatnia a
n = 126 więc a
n = a
1 + ( n−1)*r
to: 12 + ( n−1)*6= 126 => 12 +6n −6 = 126 => 6n = 120 to
n = 20
b) naturalne czterocyfrowe
1000, 1001, 1002, 1003, ...... , 9999.
podobnie tworzą ciąg arytm, a
1 = 1000 r= 1 n= 9 999 − 999=
9000
c) dwucyfrowe podzielne przez 7 i dajace resztę 3
to: 10, 17, 24,......., 94. bo 94:7=
13*7 +3
więc :
n=13
d) 8, 13, 18,....... ,238. bo 238 < 243 i 238: 5 =
47 *5 +3
więc
n=47