Wyznaczanie pół trójkąta
Mosiarka: W trójkącie ABC AB= 14, AC=8√2, BAC= 45 stopni
a) Oblicz pole trójkąta ABC.. P=56 (sama obliczyłam)
b) Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC
c) Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
Proszę o pomoc.
27 lut 20:34
Karczok: Nie wiem.
27 lut 20:38
27 lut 20:40
27 lut 20:41
Mosiarka: Co do podpunktu b, BAC 45, jaki to kąt? Sinus, cosinus...? Czy mam to po prostu zostawić?
27 lut 20:43
Simon: A zostaw se.
27 lut 20:45
krystek:
27 lut 20:48
Mosiarka: Dziekuje, a zrobiłam, nie wiem, jak zrobić b i c.
27 lut 20:58
krystek: Podałam link do wzorów ,żastosuj
27 lut 20:59
Monia: Musisz obliczyć CB i potem podstawić do wzorów. Pozdrawiam.
27 lut 21:00
PW: Znasz twierdzenie cosinusów? Jeśli tak, to ono pozwoli policzyć długość CB
27 lut 21:05