Geometria analityczna
Who: Znaleźć długość wysokości z wierzchołka K w trójkącie KLM.
K(−3,2) M(2,5) L(1,0)
22 lut 03:47
aniabb: szukamy odległości K od prostej LM
LM : y=5x−5 ⇔ 5x−y−5=0
| | |5*(−3)−2−5| | | 22 | | 11√26 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √52+(−1)2 | | √26 | | 13 | |
22 lut 08:19
22 lut 08:20
Janek191:
Lub tak :
y =a x + b
więc
5 = 2a + b
0 = a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5 − 0 = (2a + b) − (a + b)
5 = a
b = − a = − 5
y = 5 x − 5 − postać kierunkowa równania prostej ML
5x − y − 5 = 0 − postać ogólna równania pr. ML
zatem
A = 5, B = − 1 , C = − 5
oraz
K = ( − 3; 2) więc x0 = − 3, y0 = 2
Wstawiamy do wzoru na odległość punktu od prostej :
I A x0 + B y0 + C I
h = −−−−−−−−−−−−−−−−
√ A2 + b2
I 5*(−3) + (−1)*2 + (−5) I I − 15 − 2 − 5 I 22 11 √26
h = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−− = −−−−− = −−−−−−
√52 + 12 √26 √26 13
22 lut 08:40