wielomian z parametrem
j: Dla jakich wartości parametrów m i n wielomian w(x)=x8 + 10x6 +mx4− 40x2 +n jest podzielny
przez dwumian p(x)=x2 +1, a reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian h(x)=x−2 wynosi 736
+n?
19 lut 16:35
19 lut 16:41
j: dzięki wielkie
19 lut 16:42
think: jeśli reszta z dzielenia wielomianu przez h(h) = x − 2 wynosi 736 + n to znaczy, że
W(2) = 736 + n
W(2) = 28 + 10*26 + m24 − 40*22 + n
256 + 640 + 16m − 160 + n = 736 + n
16m = 0 ⇒ m = 0
czyli
W(x) = x8 + 10x6 − 40x2 + n
i dzieli się bez reszty przez x2 + 1
W(x) = (x2 + 1)(x6 + 9x4 − 9x2 − 31)
n = − 31
19 lut 16:49
19 lut 17:07