wielomiany
Kipic: dla jakich wartosci parametrow m i n wielomian
w(x) = x8 + 5x6 + mx4 − 20 x2 + n
jest podzielny przez dwumian p(x) =x2+1 , a reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian
h(x) = x−2 wynosi 736 + n
10 lut 10:28
Tad:
... co wynika z faktu, iż reszta z dzielenia W(x) przez h(x) wynosi 736+n

?
Tyle i aż tyle, że W(2)=736+n
736+n=256+320+16m−80+n
240=16m
m=15
a teraz pobawimy się dzieleniem
x
6+4x
4+11x
2−31
(x
8+5x
6+15x
4−20x
2+n):(x
2+1)
−x
8− x
6
4x
6+15x
4
−4x
6− 4x
4
11x
4−20x
2
−11x
4−11x
2
−31x
2+n
31x
2+31 więc n=−31
Pozostaje Ci sprawdzić czy rzeczywiście x
8+5x
6+15x
4−20x
2−31 dzieli się przez (x
2+1)
... a dla wprawki czy reszta z dzielenia W(x) przez (x−2) ... wynosi 736+n
czyli czy W(2)=705
−
10 lut 12:25
Kipic: dziekuje slicznie wszytsko ok
10 lut 12:47
Tad:
−
10 lut 13:10