wielomiany z parametrem
j: Dany jest wielomian W(X)=x5−x4+4x3+nx2+mx+k. Wyznacz marametry m,k, tak, aby wielomian był
podzielny przez wielomian G(x)=(x−2)3
19 lut 15:35
Dominik: W(x) = (x − 2)3(x − p)(x − q)
wymnoz i porownuj wspolczynniki przy odpowiednich potegach x
19 lut 15:39
j: te p i q to parametry z treści?
19 lut 15:41
Dominik: p i q to 2 inne pierwiastki tego wielomianu
19 lut 15:42
j: wyszło mi coś takiego:
6+p+q=1
4= 12−6p+6q+pq
n=6pq−12q−8+12p
m=8q−12pq
k=8pq
19 lut 16:40
maturzysta: wymnoz:
(x−2)3(x−p)(x−q)=
19 lut 17:15
Janek191:
Wydaje mi się, że jest błąd w treści zadania .
Są parametry : n, m, k , a mają być wyznaczone parametry m, k .
19 lut 18:32
man: treść jest dobra, gorzej jakby w wielomianie były 2, a mielibyśmy wyznaczyć 3.
z czystej ciekawości − zrobił to ktoś?
próbowałem, ale nie wychodzi mi nic sensownego...
19 lut 20:38
zombi: Próbował ktoś na pochodnych dla wyniku tylko?
19 lut 20:40
man: a sprawdzał ktoś, czy 'j' wyszło dobrze?
19 lut 21:43
ICSP: nie rozumiem dlaczego Dominik od razu założył ze ten wielomian na V pierwiastków? Może mieć
tylko jeden potrójny.
prawidłowy zapis to :
W(x) = (x−2)2*(x2 + ax + b)
19 lut 21:47
ICSP: W(x) = (x−2)3 * (x2 + ax + b)
oczywiście
19 lut 21:49
ICSP: Odp :
n = −80
m = 224
k= −176
19 lut 21:56