wspołrzędne punktu odleglego od danego odcinka
maciek:

Witam
Mam taki problem:
jak wyznaczyć współrzędne punktu C jeśli jest oddalony od A o d i leży na prostej prostopadłej
do odcinka AB, Dane są:
współrzędne A(3,1),B(3,5) i d jakie chcecie, możne być d=2
Mecze się nad tym już dwa dni. Mam nadzieje ze chociaż tutaj ktos mi pomoże.
Pozdrawiam
Maciek
23 lip 13:24
tim: W skrócie:
Znajdź równanie prostej AB.
1223
Znajdź punkt C wiedząc, że d = 2 na podstawie wzoru na odległość punktu od prostej.
1249
23 lip 13:42
Bogdan:

Jest wiele sposobów rozwiązania tego zadania, można np. zaangażować tu wektory.
Pokażę sposób z okręgiem.
Prosta przechodząca przez punkty: A=(3, 1) i B = (3, 5) ze względu na równość
odciętych tych punktów jest równoległa do osi y i ma równanie: x = 3. Prosta do niej
prostopadła i przechodząca przez punkt A jest równoległa do osi x i ma równanie: y = 1,
bo rzędna punktu A ma wartość 1.
Tworzymy okrąg o środku w punkcie A i promieniu d, np. d = 2:
(x − 3)
2 + (y − 1)
2 = 4
Okrąg ten przecina prostą y = 1 w dwóch punktach, każdy z nich jest odległy os A o 2.
Rozwiązujemy układ równań: (x − 3)
2 + (y − 1)
2 = 4 i y = 1, stąd:
(x − 3)
2 = 4 ⇒ x − 3 = −2 lub x − 3 = 2 ⇒ x = 1 lub x = 5.
Otrzymalismy dwa punkty: C
1 = (1, 1) oraz C
2 = (5, 1).
23 lip 14:06
tim: Coś mi nie wyszło.
Inaczej:
Znajdź równanie prostej AB.
Znajdź równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez AC.
Znajdź punkt C wiedząc, że d = 2 na podstawie wzoru na odległość punktu od prostej. 1249
Bogdanie, coś takiego?
23 lip 14:17
maciek: Dzieki za podpowiedź.
Po radach Tima wpadlem jeszcze na pomysl aby jako brakujacy drugi "ogranicznik" zastosowac wzór
na odległość między punktami;
dla danych A=(5,1) i B=(3,3) d=√2
otrzymuje pierwsze równanie:
2=|xp+yp−8|
gdzie xp i yp sa to wspolrzedne szukanego punktu.
wiec jako drugie rownanie ( zeby miec układ 2 równań z 2 niewiadomymi) wykorzystuje
2=(xp−5)2+(yp−3)2;
z modulu: xp+yp=10 or xp+yp = 6
jednak za kazdym razem gdy probuje wyznaczony xp podstawic do wzoru na odległość 2 punktow
otrzymuje Δ<0
w sumie prawie identyczny sposob wiec chyba popelniam gdzies błąd.
a mogłbym prosic o przedstawienie sposobu z wektorami ?
jeszcze raz dzieki
23 lip 14:30
maciek: widze ze zanim napisalem posta do konca juz sie poajwilo to o co mi chodzilo
23 lip 14:31
maciek: Ok zanazlem blad u siebie. otrzymujac de facto rownanie okregu, zamiast (yp−3) powinno byc
(yp−1)
podtrzymuje zapytanie o wektory
23 lip 14:38
AS: Ale rachunki!
C1(xA−2,1) lub C2(xA+2,1) czyli
C1(3−1,1) lub C2(3+1,1)
C1(1,1) lub C2(5,1)
23 lip 14:42
Bogdan:
Spróbujmy Timie.
A = (3, 1), C = (x
c, y
c), d = |AC| = 2
Równanie prostej zawierającej punkty A, B: x = 3 ⇒ x − 3 = 0
| | |1*xc + 0*yc − 3| | |
2 = |
| ⇒ 2 = |xc − 3| ⇒ |
| | √12 + 02 | |
⇒ x
c − 3 = −2 lub x
c − 3 = 2, stąd x
c = 1 lub x
c = 5.
Skorzystamy teraz z wzoru na odległość między punktami i bierzemy punkty A i C.
2
2 = (x
c − 3)
2 + (y
c − 1)
2,
dla x
c = 1: 4 = 4 + (y
c − 1)
2 ⇒ (y
c − 1)
2 = 0 ⇒ y
c = 1,
dla x
c = 5: 4 = 4 + (y
c − 1)
2 ⇒ (y
c − 1)
2 = 0 ⇒ y
c = 1.
Otrzymaliśmy punkty: (1, 1) oraz (5, 1).
23 lip 14:42
tim: Czyli może być

<yeah>
23 lip 14:53
maciek: do AS:
Zbytnio uproscilem zadanie wybierajac odcinek AB nie lezacy an wykresie funkcji liniowej.
Chodzilo mi o uogólnioną metoda rozwiazywania tego problemu.
Nastepnym utrudnioniem jest orzeczenie dla kazdych danych ( linie pod roznymi katami, pionowe,
poziome) ktory z dwoch otrzymanych w ten sposób punktow lezy po lewej stronie odcinka patrzac
od A do B. Tzn o jednoznaczne zweryfikowanie ktory lezy po ktorej stronie.
23 lip 14:55
Bogdan:

→ → → →
|w| = |−w| = 2, A = (3, 1), w = [2, 0], −w = [−2, 0]
C
1 = (x
1, y
1), C
2 = (x
2, y
2)
→ →
AC
1 = −w ⇒ [x
1 − 3, y
1 − 1 ] = [−2, 0] ⇒ x
1 − 3 = −2 i y
1 − 1 = 0
x
1 = 1 i y
1 = 1
→ →
AC
2 = w ⇒ [x
2 − 3, y
2 − 1 ] = [2, 0] ⇒ x
2 − 3 = 2 i y
2 − 1 = 0
x
2 = 5 i y
2 = 1
23 lip 15:00
Bogdan:
Jak widzisz Maćku, zadanie można rozwiązać na wiele sposobów. Sformułuj teraz w sposób
czytelny problem, o którym się wypowiadasz.
23 lip 15:15
maciek:

Poniewasz dla kazdego z punktow ABCD otrzymujemy parę punktow spełniających założenia,
potrzebuję rozróżnić pomiedzy nimi wzgledem kierunku ruchu. Ruch adbywa sie w kierunku
alfabetycznym. dane sa punkty ABCD oraz dystans od nich d. Moimi szukanymi sa współrzedne
kolorowych punktów dla kazdego z odcinków.
Mam nadzieje ze rozjaśniłem i dziekuję za dotychczasową pomoc.
23 lip 15:45
Bogdan:
Ach, ta polszczyzna.
23 lip 15:57
tim: Nie wszyscy są tak mądrzy i tak idealni jak ty
23 lip 15:59