tryg
ciekawski: czemu cos 0 =1?
Byloby fajnie jakby ktos w ogole wyjasnil mi te funkcje tryg na 0 i 90.
11 lut 15:41
huehuehue: wykres cosinusa znasz ?
11 lut 15:42
ciekawski: nie bardzo
11 lut 15:46
11 lut 15:49
ciekawski: 427 mam juz ale nie wiem co wynika z tego
11 lut 15:49
ciekawski: widze ze wartosc cos 0 = 1, ale nic mi to nie wyjasnia
11 lut 15:50
11 lut 15:50
ciekawski: to niech mi ktos chociaz napisze czemu tg 90 nie istnieje i ile wynosi sekans i cosekans dla
0,90o
11 lut 15:56
11 lut 16:13
huehuehue: wydaje mi sie ze sekans 0 to 1 zas 90 to +∞ natomiast cosekans dla zera +∞ dla 90 1
najlepiej poszukaj gdzies w necie wykres tych dwoch funkcji to odczytasz te wartosci z wykresu
11 lut 16:21
Pan Info.: Ciekawskiemu chodziło o to, że sin 45 stopni można wyjaśnić (przekątna kwadratu a8sqrt(2), bok
a itd.) ale sin0..... no też się głowie dlaczego 1. To, że na wykresie super, ale skąd taki
wynik.
13 maj 17:15
Mila:

Kąt α w dobranym układzie współrzędnych.
P(x,y)
OP=r − promien wodzący,
| | y | | r | |
sin(∡XOP1)=sin900= |
| = |
| =1 |
| | r | | r | |
| | y | | −r | |
sin∡XOP3=sin270o= |
| = |
| =−1 |
| | r | | r | |
podobnie dla pozostałych
13 maj 22:15
natttt:
13 maj 23:00