ciąg arytmet.
dunix18: 1. a) Wymień ogólny wzór ciągu arytmetycznego wiedząc, że a
6=6 i a
14=22 b) Oblicz S
12 .
Próbóję to skumać na różne sposoby ale tylko się wku*wiam, więc proszę łaskawie o pomoc i
zrobienie tego zadania.
10 lut 16:23
10 lut 16:46
dunix18: NIC MI TO NIE DAO DO MYSLENIA
10 lut 17:14
Mila:
Można tak:
a14−a6=22−6
a1+13r−a1−5r=16⇔8r=16⇔ r=2
oblicz a1 ze wzoru a6=a1+5r później
a12=a1+11r
10 lut 17:33
Mateusz: To w takim razie zapoznaj się z teorią:
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
wzór ktory wyprowadziłem w wcześniejszym poscie jest wzorem na roznicę dwóch roznych wyrazow
ciągu arytmetycznego nie ma go w tej teorii ktorą teraz podałem ale jak bedziesz wiedział co i
jak to sam sie domyslisz co trzeba wyznaczyc najpierw zeby obliczyc S
12 tego ciągu.
10 lut 19:36