trudne
Maniek: Pomóżcie plis

Jaka jest najmniejsza dodatnia liczba całkowita, przez którą należy podzielić liczbę 4375, aby
otrzymać kwadrat liczby całkowitej?
24 cze 13:33
tim: Próbuję.
24 cze 13:54
tim: Wg mnie logiczne że jest to 4375
| | 4375 | |
Otrzymamy wtedy |
| = 1 a 1 jest kwadratem 1 (12 = 1) |
| | 4375 | |
24 cze 13:56
tim: Źle. Jeszcze raz.
24 cze 13:58
tim: Mamy znaleźć najmniejszy x, tak, żeby y był kwadratem całkowitej:
xy = 4375
Więc x oraz y muszą być dzielnikami 4375.
Wypisujemy dzielniki 4375: 1, 7, 5, 35, 25, 175, 125, 875, 625, 4375. Parujemy je:
4375 − 1
625 − 7
5 − 875
32 − 125
25 − 175
Teraz zaznaczamy kwadraty:
1 −
4375
625 −
7
875 − 5
32 − 125
25 −
175
Teraz sprawdzamy jaka liczba czerwona jest najmniejsza (kwadraty są niebieskie)
oDP. 7.
24 cze 14:09
Bogdan:
Dzień dobry.
Wystarczyło rozłożyć liczbę 4375 na czynniki: 4375 = 54*71.
Rozkładać liczbę można np. tak:
4375 | 5
875 | 5
175 | 5
35 | 5
7 | 7
1 |
Przy okazji, 4375 = 54 * 71, liczba wszystkich dzielników 4375 wynosi: (4 + 1)*(1 + 1) = 10
24 cze 14:29