f odwrotna i dziedzina
Marta: Znajdz funkcje odwrotną i wyznacz dzedzine. Przeraża mnie ten przykład wiec prosze o pomoc w
jego rozwiązaniu
i co to wogole jest to e? to ln? nie rozumiem.
Proszę o pomoc
3 lut 10:14
b.: e to jest pewna liczba równa około 2,7, g(x)=e
x to funkcja potęgowa o podstawie e, zaś ln to
logarytm naturalny o podstawie e, czyli funkcja odwrotna do e
x, zobacz
187 219
3 lut 10:34
Marta: przeanalizowalam te strony ktore poleciles ale nie wiem czy to cos wnioslo do mojego pustego
lba, mam pytanie czy moge zrobic cos takiego, tzn tak przeksztalcic?
i jesli tak to co dalej?
3 lut 12:08
Marta: pomoze ktos?
3 lut 12:23
Trivial:
Schemat ogólny znajdowania funkcji odwrotnej:
| | | rozwiązanie | | | równania dla x | |
| |
y = f(x) → | → x = f−1(y) |
| | |
Trzeba rozwiązać równanie dla x (czyli dojść do postaci: x = f
−1(y))
y(2+e
3x+1) = 1+e
3x+1
2y − 1 = e
3x+1(1−y)
| | 1 | | 2y−1 | |
x = |
| (ln |
| − 1). |
| | 3 | | 1−y | |
Zatem
| | 1 | | 2y−1 | |
f−1(y) = |
| (ln |
| − 1). |
| | 3 | | 1−y | |
| | 1 | | 2x−1 | |
f−1(x) = |
| (ln |
| − 1). ← nazwa parametru nie ma znaczenia. |
| | 3 | | 1−x | |
3 lut 13:05
Marta: oki, chyba to lapie ale o co chodzi z dziedzina, bedzie taka jak logarytmu naturalnego?
3 lut 17:42