Wykaż że podana liczna jest całkowita
ania: Wykaż że podana liczba jest całkowita
3√2+√5−3√√5−2
27 sty 22:59
sushi_ gg6397228:
3√... − 3√...= x podnosimy obustronnie do potegi 3
potem cos sie skróci wciagniemy (2+√5)* (√5−2)= 1 i dostaniemy ....
27 sty 23:04
ania: dzięki
27 sty 23:12
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
27 sty 23:13
27 sty 23:16
Mila: 3√√5+2−3√√5−2−=x /3
√5+2−33√(√5+2)2*(√5−2)+33√(√5−2)2*(√5+2)−√5+2=x3
4−33√(5−4)*(√5+2)+33√(5−4)*(√5−2)=x3
4−3(3√√5+2−3√√5−2)=x3 ale w nawiasie mamy liczbę początkową, oznaczoną jako x
4−3x=x3
Należy wykazać, że to równanie ma jedno rozwiązanie, które jest liczbą całkowitą
x3+3x−4=0
w(1)=1+3−4=0
x=1∊C jest rozwiązaniem
dokończ , podziel (x3+3x−4) przez (x−1) i wykaż, że nie ma więcej miejsc zerowych.
27 sty 23:24
27 sty 23:29
ania: 4 dostaniemy?
27 sty 23:33
Mila: Witaj, Eto,znam Twój sposób.
Napisałam sposób proponowany przez Kłaczkowa, Świdę dla poziomu rozszerzonego.
27 sty 23:34
Mila: Nie wiem o co Ci chodzi Aniu.
27 sty 23:35
Mila: Całe wyrażenie ma wartość 1.
Eto nie spojrzałam na Twój link tylko na link PW, gdy pisałam, to nie było waszych wpisów.
27 sty 23:40
Eta:
Spoko, nic nie szkodzi
27 sty 23:46