| √5+1 | 5√5+3*5+3*√5+1 | 8√5+16 | ||||
( | )3= | = | = √5+2 | |||
| 2 | 8 | 8 |
| √5−1 | ||
( | )3=....... = √5−2 | |
| 2 |
| √5+1 | √5−1 | |||
W= | − | = .... 1 | ||
| 2 | 2 |
| (√5−2)(√5+2) | 1 | |||
√5−2= | = | |||
| √5+2 | √5+2 |
| 1 | ||
x− | , | |
| x |
| 1 | ||
(1) x− | = 1 | |
| x |
| √5+1 | ||
jest właśnie x= | (ale ty to sprawdź). Ponieważ wydaje się, że owszem − rozwiązanie | |
| 2 |
| √5+1 | ||
Okazuje się, że rzeczywiście − trzecia potęga liczby | jest równa √5+2, czyli ... | |
| 2 |
| √5+1 | ||
3√√5+2 = | ||
| 2 |