Wykaż, że
Niko: Wykaż, że 3√20+14√2+3√20−14√2=4
26 sty 13:04
Eta:
Zauważ,że
(2+√2)3= 8+12√2+6*2+2√2= 20+14√2
podobnie:
(2−√2)3=... = 20−14√2
zatem 3√(2+√2)3+3√(2−√2)3= 2+√2+2−√2= 4
c.n.u
26 sty 14:04
PW: @Eta:

A Niko zapyta zaraz "a skąd ja miałem wpaść na to, żeby akurat (2+
√2)
podnieść do potęgi trzeciej?"
26 sty 14:50
Eta:
Z pewnością zapyta .... odpowiedź: "trening czyni mistrza "

Pozdrawiam
PW
26 sty 15:17
Eta:
No to podaję
2 sposób 
(a+b)
3= a
3+b
3+3ab(a+b)
3√20+14√2+
3√20−14√2= x /
3
20+14
√2+3
3√(20+14√2)(20−14√2(
3√20+14√2+
3√20−14√2)+20−14
√2=x
3
40+3
3√400−392*x=x
3
40+3*2x=x
3
x
3−6x−40=0 W(4)= 64−24−40 =0
zatem: x
3−6x−40=(x−4)(x
2+4x+10)=0 Δ<0
więc jedynym pierwiastkiem jest x=4
zatem
3√20+14√2+
3√20−14√2= x= 4
c.n.u
I widać o ile więcej pisania
26 sty 15:30
PW: @Eta:Zaczynam podejrzewać, że jesteś jednym z metodyków wymyślających zadania maturalne.
Miło mi.
26 sty 16:28