Pochodne
Ajtek:
Witam,
kolejny wątek komediowy z serii "Ajtek przypomina sobie matematykę"

.
| | 1 | |
Mam do policzenia taką pochodną: |
| |
| | n√(a+bx)p | |
No to liczę:
| | p | | p | | b | |
[(a+bx)−(p/n)]'=− |
| (a+bx)−(p−n)/n*b=− |
| * |
| |
| | n | | n | | n√(a+bx)p−n | |
W odpowiedziach mam do potęgi p+n, gdzie robię błąd.
Oczywiście cały mianownik jest pod pierwiastkiem na końcu.
20 sty 20:14
Ajtek:
Nie było pytania

20 sty 20:16
Mila: Witaj! Ajtek.
20 sty 20:39
Ajtek:
Cześć
Mila 
.
20 sty 20:41
Ajtek:
Ciąg dalszy z wczoraj:
| | 1 | |
( |
| )'=  |
| | v−√a2+v2 | |
Bzdury mi wychodzą, pochodna po v do policzenia

.
21 sty 18:32
Mila: w mianowniku stała, teraz licz pochodną
21 sty 18:41
Ajtek:
Cholera, nie wpadłbym na to

.
Witaj
Mila, wszak powitanie było, ale wczoraj

Aaaaaaa i

dla Ciebie za pomoc
21 sty 18:46
Mila: Po prostu zapomniałeś, przy granicach to robisz.
Pozdrowienia z krakowskiej gołoledzi.
21 sty 19:09
21 sty 19:10
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, ża nadal mi ta pochodna nie wychodzi. Czuje się jakbym dostał deską w
czoło

.
W okolicach Wawy zima pełną gębą, daje śniegiem równo.
21 sty 21:05
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | √a2+v2+v | |
− |
| *(1+ |
| *2v)=− |
| * |
| |
| | a2 | | 2√a2+v2 | | a2 | | √a2+v2 | |
21 sty 21:44
Ajtek:
Też mi tak wyszło, a w odpowiedziach stoi:
21 sty 21:49
Ajtek:
| 1 | |
| tak miało być |
| √a2+v2*(v−√a2+v2) | |
21 sty 21:51
Ajtek:
Chyba już widze

.
21 sty 21:51
Ajtek:
Mila walnij mnie deską w czoło, może zacznę myśleć

Dzięki wielkie
21 sty 22:01
Mila: No usunąć niewymierność z licznika (mojego) i będzie.
21 sty 22:09
Ajtek:
To wiem

. Walnij mnie dechą w czoło. Zobaczyłem to, jak napisałem poprawną odpowiedź

.
21 sty 22:11
21 sty 22:14
Mila: 
posłuchaj francuskiej piosenki.
21 sty 22:14
Ajtek:
Masz na myśli Joe Dassin'a
21 sty 22:15
Mila: Nie tylko, może Mały elf.− nastrojowa.
21 sty 22:53
Ajtek:
Może być

. Ale "Mały Elf" to Halina Frąckowiak śpiewa

.
21 sty 22:55