równania trygonometryczne
kasia: Rozwiąz ponizsze przykłady:
a)1+sin2x = cos 2x
b) 2sin2x + 2sinx = 2cosx +1
c) 2sin2x − sin2 2x = cos2 2x
d) sin5x +sin3x = 0
e) cos8x +cos2x = 0
Proszę pomóżcie!
21 sty 22:11
Mila: Zacznij coś
d,e masz wzory suma sinusów, suma cosinusów.
1) cdn
21 sty 22:16
kasia: dzięki, własnie zaczęłam od d) i tam korzystam z wzoru sin x +sin y = 2 sin (x+y)/2 * cos
(x−y)/2
i wyszło mi że 2sin4x * cos x
i nie iwem, co dalej?
21 sty 22:21
Mila: | | π | |
1) cos(2x)=sin( |
| −2x) wzory redukcyjne |
| | 2 | |
wzór na różnicę sinusów
| | π | | 5π | | π | | π | |
2x− |
| )= |
| +2kπ lub 2x− |
| )=2π− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 6π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=2π+2kπ |
| | 4 | |
| | 3 | |
x= |
| π+kπ lub x=π+kπ ( albo kπ) |
| | 4 | |
21 sty 22:33
Mila: d,e, przyrównaj każdy czynnik do zera.
21 sty 22:34
kasia: Mila, a skąd ta pierwsza linijka? jak zamieniłaś 1+sin2x na sin(π/2 − 2x) ?
21 sty 22:39
Mila: Napisałam wzór redukcyjny
sin(90−α)=cosα
21 sty 22:48
kasia: dzięki.
21 sty 22:49
Mila:

e) cos8x +cos2x = 0
2cos5x cos 3x=0⇔
cos5x=0 lub cos3x=0
| | π | | π | |
5x= |
| +kπ lub 3x = |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 10 | | 5 | | 6 | | 3 | |
21 sty 23:12
Mila: b)
2sin2x + 2sinx = 2cosx +1
4sinxcosx+2sinx=2cosx+1
2sinx(2cosx+1)−(2cosx+1)=0 wyłączam(2cosx+1)
(2cosx+1)*(2sinx−1)=0
2cosx+1=0 lub 2sinx−1=0 rozwiąż samodzielnie.
c) cdn
21 sty 23:17
Mila: c) 2sin2x − sin2 2x = cos2 2x
2sin(2x)=sin22x+cos2(2x)
2sin(2x)=1 i dokończ
21 sty 23:19
kasia: bardzo dziękuję za pomoc!

**
21 sty 23:24
Mila: 
ad augusta per angusta .
21 sty 23:28
kasia: Jak w przykładzie e) zaczęłaś?
21 sty 23:59
kasia: aaa, to już mam ,wiem dzieki.
22 sty 00:03
Mila: ?
22 sty 00:04
kasia: za to nie rozumiem c, bo tam mamy w przykładzie:
2sin2x − sin2 2x = cos2 2x'
22 sty 00:05
kasia: oo, już też wiem. Przepraszam za zamieszanie, ale póxno jest i nie myślę...
22 sty 00:06
Mila: Dobranoc Kasiu
22 sty 00:24