wielomainy
anita: 1. x
3(x
3−2x+1)−x
2(x
4−2x+1) zapisz w prostszej postaci i określ stopień
x
6−2x
4+x
3−x
6+2x
3−x
2=−2x
4+3x
3−x
2 st. wiel 4
21 sty 18:48
anita: 2. oblicz sumę odwrotności pierwiastków
4x
3−12x
2−x+3
4x
2(x−3)−(x−3)
(x−3)(4x
2−1)
(x−3)(2x−1)(2x+1)
21 sty 18:54
anita: Help
21 sty 19:05
ICSP: dobrze
21 sty 19:21
ICSP: chociaż drugie można np tak :
| 1 | | 1 | | 1 | | x1x2 + x2x3 + x1x3 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x3 | | x1x2x3 | |
21 sty 19:24
anita: oblicz iloczyn pierwiastków równania 4x4−9
to mogę to zastosować t=x2 ?
21 sty 19:24
ICSP: a po co ?
a
2 − b
2 =
21 sty 19:25
anita: ok (2x2−3)(2x2+3)
(√2x−√3)(√2x+√3)(2x2+3)
21 sty 19:26
ICSP: więc ile wynosi iloczyn ?
21 sty 19:28
anita: czyli mam takie pierwiastki
21 sty 19:29
ICSP: dobrze
21 sty 19:29
anita: jednym z pierwiastków wielomianu w(x) jest 3x
3+bx jest 3 znajdź pozostałe pierwiastki

układ równań trzeba zrobić ?
21 sty 19:32
anita: 3*3
3+bx=0
81+3b=0
3b=−81 / : (−3)
b=27
3x
3+27x
21 sty 19:36
ICSP: źle.
dzielisz przez samo 3 a nie przez (−3)
b = −27
21 sty 19:37
anita: a no tak
czyli 3x3−27x=0
3x(x2−9)=0
3x(x−3)(x+3)=0
czyli pozostałe pierwiastki to x=0 lub x=−3 ?
21 sty 19:38
ICSP:
21 sty 19:40
anita:
21 sty 19:42
anita: wielomiany p(x)=2x3+bx+cx+d i Q(x)=(2x2+5)*(x−4) są równe oblicz sumę wartości bezwzglednych
współczynników b,c,d ?
21 sty 19:47
anita: czyli jak są równa to mają te same liczby
Q(x)=(2x
2+5)(x−4)=2x
3−8x
2+5x−20
czyli współczynniki wynoszą b=−8 c=5 d=−20
|−8|+|5|+|−20|=33
21 sty 19:50
ICSP: dobrze zrobione. Jednak warunek równości podałaś wprost fatalny.
21 sty 19:52
anita: czyli jak to powinno wyglądać |−8+5+(−20)|=|−23|=23
21 sty 19:53
anita: ach dobra czyli to było dobrze z ta wartością bez tylko to kiedy wielomiany są równe ale
wiadomo o co chodzi
21 sty 19:55
ICSP: Zadanie dobrze zrobione. Przyczepiłem sie do zdania :
"czyli jak są równe to mają te same liczby"
Mogę podać bez problemu przykład wielomianów mających te same liczby i które jednocześnie nie
są sobie równe.
21 sty 19:56
anita: tak wiem o co chodzi

jeszcze mam kilka zadań więc jak byś mógł poświęcić jeszcze chwilę
czasu to byłabym wdzięczna
21 sty 19:59
ICSP: mam tylko 30 min wolnego czasu jeszcze, więc musisz się spieszyć
21 sty 20:00
anita: ok dane są wielomiany P(x)=5x−4 Q(x)=6x+5 S(x)=3x2+2x+1 a wielomian V(x) jest iloczynem Q(x) ,
p(x) i s(x) wyznacz liczby spełniające nierówność V(a)>0
21 sty 20:06
anita: czyli po wymnożeniu tych wielomianów mam 90x
4+63x
3−58x
2−9x−20 jak byś mógł to sprawdź bo
może się machnęłam przy mnożeniu ale co dalej
21 sty 20:07
ICSP: Kto ci każde mnożyć

Masz rozwiązać nierówność. Gdy chcemy rozwiązać nierówność to sprowadzamy równanie do iloczynu
21 sty 20:09
anita: ale w poleceniu jest V(x) jest iloczynem tych wielomianów

i dlatego tak zrobiłam czyli jak
to trzeba zrobić
21 sty 20:11
ICSP: a co robisz kiedy masz rozwiązać taką nierówność :
x
4 − 9 > 0

Jaki jest pierwszy krok
21 sty 20:12
anita: wzór skróconego mnożenia (x2−3)(x2+3)=(x−√3)(x+√3)(x2+3)
21 sty 20:14
ICSP: doprowadziłaś do iloczynu.
x4 − 9 > 0 ⇒ (x−√3)(x+√3)(x2+3)
wielomian f(x) jest iloczynem wielomianów g(x) = (x−√3) , v(x) = (x+√3) , u(x) = (x2+3)
Identyczne polecenie jak u ciebie. Teraz też byś podstawiła. Wymnożyła a później znów
sprowadziła do iloczynu ? Potem można jeszcze raz wymnożyć i znów sprowadzić do iloczynu i wt
en oto sposób wejść do nieskończonej pętli.
(5x−4)(6x+5)(3x2 + 2x + 1) > 0 − wystarczy to rozwiązać.
21 sty 20:18
anita: czyli nierówność wielomianowa tak ?
21 sty 20:21
anita: a tam jest jeszcze podpunkt wyznacz wszystkie liczby b dla których zachodzi równość W(b)=V(b)
21 sty 20:23
ICSP: tak. To prosta nierówność wielomianowa(jak ładnie zauważysz można ją sprowadzić do nierówności
kwadratowej).
b) nie mam w(x)
21 sty 20:25
ICSP: ale pewnie w W(x) któryś z czynników się powtarza i można go ładnie przed nawias wyciągnąć.
21 sty 20:25
anita: a no nie ma ale tak mam w poleceniu najwyżej powiem nauczycielce że błędnie zapisane
21 sty 20:27
anita: | | 4 | | 5 | |
a w tej nie równości w nawiasie delta wychodzi ujemna czyli pierwiastki to |
| i − |
| |
| | 5 | | 6 | |
21 sty 20:29
ICSP: Nie ma wielomianu W(x) to nie ma jak tego zrobić
21 sty 20:29
ICSP: pierwiastki

. Wystarczy jeszcze tylko zapisać przedział.
21 sty 20:30
anita: | | 5 | | 4 | |
ok (−∞,− |
| )∪( |
| , ∞)  |
| | 6 | | 5 | |
21 sty 20:33
21 sty 20:35
anita:
21 sty 20:35
ICSP: wolfram potwierdził że masz dobrze więc masz dobrze
21 sty 20:36
anita: ja się w tym wolframie nie łapię

dzięki za pomoc

czyli jeszcze nie jest tak źle z moją
matematyką
21 sty 20:37
ICSP: nie jest źle

Ja tymczasem idę
21 sty 20:37
anita: ok trzymaj się
21 sty 20:39