Wyznaczyć równiania
WANDZIA: Proszę o pomoc
Punkty A(−1,−3), B=(5,−2), C(1,9) są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz:
a. Równania prostych zawierających boki tego trójkąta.
b. Równania prostych zawierających wysokości tego trójkąta.
c. Długości boków trójkąta.
d. Długości wysokości tego trójkąta.
e. Pole trójkąta.
f. Równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
18 sty 13:12
Mati_gg9225535:
a) y=ax+b
| | ⎧ | −3 = −a = b | |
| pr. AB: | ⎩ | −2 = 5a + b |
|
i tak dalej
b) wysokosc h
c − prosta prostopadla do prostej AB przechodzaca przez punkt C
9 = a + b (a wyznaczysz z warunku prostopadłości prostych jesli wyliczysz prostą AB do
konca z podpunktu a) )
c) wzor na dlugosc odcinka: |AB| =
√(xB − xA)2 + (yB − yA)2
i tak dalej
d) wyznaczasz punkt przecięcia prostych podstawy i tej w ktorej zawiera sie wysokosc poprzez
uklad rownan i tak jak w podpunkcie c) liczysz dlugosc tych odcinkow
| | 1 | | 1 | | 1 | |
e) P= |
| * |AB| * hc = |
| * |AC| * hb = |
| * |BC| * ha do wyboru do koloru |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f) wyznacz R np ze wzoru na pole:
| | abc | |
P = |
| , gdzie a, b, c to dlugosci bokow trójkąta |
| | 4R | |
18 sty 13:24
ZK: Do podpunktu f zeby napisac rownanie okregu nalezy wyznaczyc srodek ciezkosci trojkata
Po ludzku punkt przeciecia sie symetralnych
18 sty 14:25
lala: moze ktos wyliczyc podpunkt b
29 sty 12:18
ZK: Nie ,ale napisze CI jak masz wyliczyc
1. Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B − dostaniesz wspolczynnik
kierunkowy a prostej
2. Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej AB i przechodzacej przez pubkt C − . Jali
jest warunek aby proste byly prostopadle ? Bedziesz miala jedna wysokosc .
Analogicznie policz 2 nastepne wysokosci
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html zapoznac sie z tym dokladnie
29 sty 13:00