Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
Discoo: Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej .Naszkicuj wykres i odczytaj z niego wartości
funkcji f.
a)f(x)=x
2+8x+16
jak to tknąć?

nie mam bladego pojęcia mam takich 20 przykladów ten jeden mi starczy jako wzór
resztę sam zrobię i dam do sprawdzenia
17 sty 22:30
17 sty 22:31
Discoo: dzieki ta strona jest wielka
17 sty 22:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ że tutaj masz wzor skróconego mnożenia

a jeżeli tego nie widzisz to piszesz:
x
2+8x+16 = 0
i liczysz Δ = ...
x
1 i x
2
wtedy masz miejsca zerowe funkcji
17 sty 22:32
Dominik: Artur − ma byc postac kanonićzna, a nie iloczynowa.
17 sty 22:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale z iloczynowej łatwiej przejść do kanonicznej (moim zdaniem przynajmniej)
17 sty 22:34
Discoo: zaraz napiszę co mi wyszło sprawdzicie?
17 sty 22:36
Discoo: wyszło mi takie coś Δ=0
i że y=a(x−p)2+q
p=−4 zaś q=0
y=a(x−4)2+0
y=a*x2+16x+16 i to jest koniec?
17 sty 22:40
Discoo: czy trzeba jeszcze a i x wyliczac?
17 sty 22:41
Discoo:
17 sty 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze ... źle wymnożony wzór skróconego mnożenia
po drugie ... Ty wychodzisz z ogólnej postaci i ściągasz do kanonicznej ... a nie odwrotnie
17 sty 22:43
Discoo: a no jest bład zauwazyłem

a jak mam wyjsc z tych postaci możesz mi to pokazać a wzór
powinien być x
2−8x+16
17 sty 22:47
Mila:

f(x)=x
2−8x+16
f(x)=a(x−p)
2+q
p=4
Δ=64−64=0
q=0
x
2−8x+16 =(x−4)
2
17 sty 22:54