Geometria analityczna
karmazynowy msciciel: Dla twardzieli,
Dany jest trójkąt ABC, gdzie
A(2,−6)
B(3,3)
C(−5,0)
a) wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie
b) wyznacz współrzędne ortocentrum
c) oblicz pole trójkąta
Zadanie jest długie, i jeśli ktoś się zdecyduję je robić proszę o komentowanie czego użyliście,
jak do tego doszliście i takie tam, zebym mógł zrozumieć

z góry dziękuję
14 sty 16:21
Skipper:
... a gdzie "udział własny"

−
14 sty 16:45
Skipper:
dot.b)
− policz współczynnik kierunkowy prostej zawierającej odcinek AB i napisz równanie prostej m
prostopadłej do niej i przechodzącej przez C
− podobnie wyznacz równanie prostej n zawierającej drugą wysokość
− punkt przecięcia się prostych m i n wyznaczy ortocentrum
14 sty 16:50
karmazynowy msciciel: Mój udział własny skonczył się na tym, że narysowałem trójkąt na układzie współrzędnych, oraz
wyznaczenie środka odcinka
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
środek odcinka AB (5/2. −3/2)
środek odcinka AC (−3/2.−3)
14 sty 16:51
Skipper:
... tylko po co Ci te środki odcinków

?
14 sty 17:05
Skipper:
| | 3−(−6) | |
prosta zawierająca odcinek AB ma współczynnik kierunkowy |
| zatem 9
|
| | 3−2 | |
Wysokość opuszczona z punktu C do AB zawiera się w prostej
m
| | 1 | |
Ma ona wsp. kierunkowy − |
|
|
| | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
zatem m: y−0=− |
| (x+5) ... y=− |
| x− |
| ... i walcz dalej −  |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
14 sty 17:17
ZK: Az go szkoda zostawic z tym zadaniem bo badrdzo wiele by sie nauczyl. No ale coz
14 sty 18:18
Skipper:
... nic na siłę −

nie ma "Ochoty" więc i "Wola" na nic ...
14 sty 18:21
Saizou : do podpunkty C jest wzór w tablicach maturalnych
14 sty 18:22
Skipper:
... wiele dróg prowadzi do ... Białowieży ... −
14 sty 18:25
karmazynowy msciciel: Musiałem załatwić kilka spraw, zaraz zabieram się z waszymi wskazówkami za to
14 sty 18:36
karmazynowy msciciel: Dobra panowie, żeby otrzymać środek okręgu opisanego na trójkącie trzeba znaleźć punkt
przecinający symetralne boków danego trójkąta. Także po to liczę środki boków, a prosta M nie
wiem jak narazie do czego może mi się przydać
14 sty 18:55
karmazynowy msciciel: Wyznaczyłem równanie kierunkowe prostych AB i AC
AB:y=9x−24
AC:y=2a+10
14 sty 19:21
karmazynowy msciciel: tzn nie 2a tylko 2x
14 sty 19:21
ZK: No to jak obliczenia
14 sty 19:48
karmazynowy msciciel: k1 ⊥ k4
k2 ⊥ k3
k3 : y = −1/2x − 9/2
k4: y = −1/9x − 31/18
obie proste przechodzą przez punkt S czyli srodek okręgu
układ równań
{y = −1/2x − 9/2
{y = −1/9x − 31/18
czyli wg moich obliczeń
x=16
y= −25/2
(16,−25/2)
czyli coś pomyliło mi się równo

idę szukać błędu proszę o pomoc
14 sty 20:01
ZK: Masz rownanie postej AB
To teraz ta prosta m (jej rownanie ) jest Ci potrzebne do tego wlasnie ze to jest rownanie
symetralnej co przechodzi przez srodek AB i i ta symetralna jest prostopadla do odcinka AB
to jesli rownanie prostej AB=9x−24 −wspolczynnik a =9 to jaki wspolczynnik a
1 musi miec
prosta prostopadla do tej prostej . To a
1=−1/9 a to dlatego ze warumek prostopadlosci
prostych jest taki a*a
1=−1
| | 1 | |
Prosto to zapamietac . Odwrotnosc wspolczynnika i zmieniasz znak widzisz a=9 to a1=− |
|
|
| | 9 | |
Masz srodek odcinka AB wyznaczony i wspolczynnik tej prostej prostopadlej a
1={1}{9} wiec
napisz rpwnanie tej prostej Jak to napiszesz to zobacz czy wyszlo takie samo jak Skiperowi z
godz 17:17 . jesli tak to liczysz tak samo rownanie symetralnej do boku AC
Jak wyznaczysz symetralna do AC to je przyrownasz do siebie i wyznaczysz punkt przeciecia
tych prostych (czyli srodek okregu )
Jesli za duzo na raz to pisz
14 sty 20:14
karmazynowy msciciel: https://matematykaszkolna.pl/forum/55257.html
probowałem na podstawie tego, ale nie wychodzi, no nic najwyżej dostane 1 bo już nie wiem jak
się za to zabrać
wychodzi mi, że
prosta przechodząca przez S1 i S czyli symetralna AB to y=−1/9x−22/18
a AC i przechodząca przez S2 i S to y=1/2x=15/4
pozdro juz nie mam nerwów do tego
14 sty 20:58
karmazynowy msciciel: To czo nikt nie potrafi już mi pomoc?
14 sty 21:16
ZK: AB symetralna powinna byc dobrze
AC co tam ma byc + czy −
| | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | |
Wyznaczamy srodek czyli piszemy − |
| x−1 |
| = |
| x+ lub − 3 |
| wylicz z tego x i |
| | 9 | | 9 | | 2 | | 4 | |
podstaw do pierwszego rownania i wylicz y i bedziesz miak wspolrzedne srodka .
Niech nauczyciel zobaczy ze probujesz
14 sty 21:22
karmazynowy msciciel: tam przed 1/2x ma byc − czyli −1/2x
wyznaczając srodek wychodzi mi −1/9x − 22/18 = 1/2x−15/4
i ziomus wyliczam te x i wychodzi około 4,6~~ co sie nijak ma do rysunku, który sobie piekne
zrobiłem
14 sty 21:29
karmazynowy msciciel: ha czekajcie, wychodzi 4,1 sorka bo z pamieci pisalem i
jakby to podsatwic do
y = −1/9 * 91/22 −22/18 = −37/22 co sie rowna w przyblizeniu −1,68
czyli wszystko sie zgadza do mojego rysuneczka
podsumowując myslalem, ze jest zle a jest dobrze, dzieki za pomoc ZK
14 sty 21:35
karmazynowy msciciel: hehe nie ma to jak rozwiazac zadanie z matmy, udany dzien waćpany
14 sty 21:35
ZK: No to teraz pole oblicz
ZE wzoru na dlugosc odcinka odblicz dlugosc odcinak AB
d=
√(x1−x1)2+(y2−y1)2= policz to co CI wyjdzie podziel na 2
Masz rownanie prostej Ab ta wyznaczone tam wyzej y=9x−24 to jest kierunkoew przeksztalcimy
je do postaci ogolnej czyli −9x+y+24=0 gdzie A=−9 B=1 C=24
Teraz ze wzoru na odleglosc punktu od prostej czyli
| | |Axo+byo+C| | |
d= |
| podstaw za xo i yo wwspolrzedne punktu C i bedziesz mial |
| | √A2+B2 | |
obliczona wysokosc . Ile wynosi A B C masz wyzej .
Teraz pole = 1/2d * ta odleglosc punktu od prostej − czyli bedzie 1/2 podstawy * wysokosc Jak
to zrobisz to 1 nie bedzie A otocentrum jutro zrobisz
NO chyba ze chcesz pole liczycz z ewzoru Herona to policz wszystkie dlugosci odcinkow i
podstaw do wzoru .
Maala uwaga . Tam we wzorze na odleglosc punktu od prostej na gorze jest wartosc bezwzgledna i
jak to co w liczniku wyjdzie ujemne to trzeba zmienic na dodatnie . Wiec jeszce to zrob
14 sty 21:58
karmazynowy msciciel: znalazlem latwiejszy sposob
P abc = 1/2 | (xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)
14 sty 22:23
karmazynowy msciciel: te (xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa) to wartość bezwględna
14 sty 22:24
ZK: To znaczy z emyslisz a nie oczekujesz gotowcow. . tamtych wzorow tez sie naucz . Beda przydatne
do immych zadan .
14 sty 23:26