matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna karmazynowy msciciel: Dla twardzieli, Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(2,−6) B(3,3) C(−5,0) a) wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie b) wyznacz współrzędne ortocentrum c) oblicz pole trójkąta Zadanie jest długie, i jeśli ktoś się zdecyduję je robić proszę o komentowanie czego użyliście, jak do tego doszliście i takie tam, zebym mógł zrozumieć emotka z góry dziękuję
14 sty 16:21
Skipper: ... a gdzie "udział własny" emotka
14 sty 16:45
Skipper: dot.b) − policz współczynnik kierunkowy prostej zawierającej odcinek AB i napisz równanie prostej m prostopadłej do niej i przechodzącej przez C − podobnie wyznacz równanie prostej n zawierającej drugą wysokość − punkt przecięcia się prostych m i n wyznaczy ortocentrum
14 sty 16:50
karmazynowy msciciel: Mój udział własny skonczył się na tym, że narysowałem trójkąt na układzie współrzędnych, oraz wyznaczenie środka odcinka https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html środek odcinka AB (5/2. −3/2) środek odcinka AC (−3/2.−3)
14 sty 16:51
Skipper: ... tylko po co Ci te środki odcinków?
14 sty 17:05
Skipper:
 3−(−6) 
prosta zawierająca odcinek AB ma współczynnik kierunkowy

zatem 9
 3−2 
Wysokość opuszczona z punktu C do AB zawiera się w prostej m
 1 
Ma ona wsp. kierunkowy −

9 
 1 1 5 
zatem m: y−0=−

(x+5) ... y=−

x−

... i walcz dalej −emotka
 9 9 9 
14 sty 17:17
ZK: Az go szkoda zostawic z tym zadaniem bo badrdzo wiele by sie nauczyl. No ale coz
14 sty 18:18
Skipper: ... nic na siłę −emotka nie ma "Ochoty" więc i "Wola" na nic ...
14 sty 18:21
Saizou : do podpunkty C jest wzór w tablicach maturalnych
14 sty 18:22
Skipper: ... wiele dróg prowadzi do ... Białowieży ... −emotka
14 sty 18:25
karmazynowy msciciel: Musiałem załatwić kilka spraw, zaraz zabieram się z waszymi wskazówkami za to emotka
14 sty 18:36
karmazynowy msciciel: Dobra panowie, żeby otrzymać środek okręgu opisanego na trójkącie trzeba znaleźć punkt przecinający symetralne boków danego trójkąta. Także po to liczę środki boków, a prosta M nie wiem jak narazie do czego może mi się przydać emotka
14 sty 18:55
karmazynowy msciciel: Wyznaczyłem równanie kierunkowe prostych AB i AC AB:y=9x−24 AC:y=2a+10
14 sty 19:21
karmazynowy msciciel: tzn nie 2a tylko 2x
14 sty 19:21
ZK: No to jak obliczenia
14 sty 19:48
karmazynowy msciciel: k1 ⊥ k4 k2 ⊥ k3 k3 : y = −1/2x − 9/2 k4: y = −1/9x − 31/18 obie proste przechodzą przez punkt S czyli srodek okręgu układ równań {y = −1/2x − 9/2 {y = −1/9x − 31/18 czyli wg moich obliczeń x=16 y= −25/2 (16,−25/2) czyli coś pomyliło mi się równoemotka idę szukać błędu proszę o pomoc
14 sty 20:01
ZK: Masz rownanie postej AB To teraz ta prosta m (jej rownanie ) jest Ci potrzebne do tego wlasnie ze to jest rownanie symetralnej co przechodzi przez srodek AB i i ta symetralna jest prostopadla do odcinka AB to jesli rownanie prostej AB=9x−24 −wspolczynnik a =9 to jaki wspolczynnik a1 musi miec prosta prostopadla do tej prostej . To a1=−1/9 a to dlatego ze warumek prostopadlosci prostych jest taki a*a1=−1
 1 
Prosto to zapamietac . Odwrotnosc wspolczynnika i zmieniasz znak widzisz a=9 to a1=−

9 
Masz srodek odcinka AB wyznaczony i wspolczynnik tej prostej prostopadlej a1={1}{9} wiec napisz rpwnanie tej prostej Jak to napiszesz to zobacz czy wyszlo takie samo jak Skiperowi z godz 17:17 . jesli tak to liczysz tak samo rownanie symetralnej do boku AC Jak wyznaczysz symetralna do AC to je przyrownasz do siebie i wyznaczysz punkt przeciecia tych prostych (czyli srodek okregu ) Jesli za duzo na raz to pisz
14 sty 20:14
karmazynowy msciciel: https://matematykaszkolna.pl/forum/55257.html probowałem na podstawie tego, ale nie wychodzi, no nic najwyżej dostane 1 bo już nie wiem jak się za to zabrać wychodzi mi, że prosta przechodząca przez S1 i S czyli symetralna AB to y=−1/9x−22/18 a AC i przechodząca przez S2 i S to y=1/2x=15/4 pozdro juz nie mam nerwów do tego
14 sty 20:58
karmazynowy msciciel: To czo nikt nie potrafi już mi pomoc?
14 sty 21:16
ZK: AB symetralna powinna byc dobrze AC co tam ma byc + czy −
 1 2 1 3 
Wyznaczamy srodek czyli piszemy −

x−1

=

x+ lub − 3

wylicz z tego x i
 9 9 2 4 
podstaw do pierwszego rownania i wylicz y i bedziesz miak wspolrzedne srodka . Niech nauczyciel zobaczy ze probujesz
14 sty 21:22
karmazynowy msciciel: tam przed 1/2x ma byc − czyli −1/2x wyznaczając srodek wychodzi mi −1/9x − 22/18 = 1/2x−15/4 i ziomus wyliczam te x i wychodzi około 4,6~~ co sie nijak ma do rysunku, który sobie piekne zrobiłem
14 sty 21:29
karmazynowy msciciel: ha czekajcie, wychodzi 4,1 sorka bo z pamieci pisalem i jakby to podsatwic do y = −1/9 * 91/22 −22/18 = −37/22 co sie rowna w przyblizeniu −1,68 czyli wszystko sie zgadza do mojego rysuneczka podsumowując myslalem, ze jest zle a jest dobrze, dzieki za pomoc ZK
14 sty 21:35
karmazynowy msciciel: hehe nie ma to jak rozwiazac zadanie z matmy, udany dzien waćpany
14 sty 21:35
ZK: No to teraz pole oblicz ZE wzoru na dlugosc odcinka odblicz dlugosc odcinak AB d=(x1−x1)2+(y2−y1)2= policz to co CI wyjdzie podziel na 2 Masz rownanie prostej Ab ta wyznaczone tam wyzej y=9x−24 to jest kierunkoew przeksztalcimy je do postaci ogolnej czyli −9x+y+24=0 gdzie A=−9 B=1 C=24 Teraz ze wzoru na odleglosc punktu od prostej czyli
 |Axo+byo+C| 
d=

podstaw za xo i yo wwspolrzedne punktu C i bedziesz mial
 A2+B2 
obliczona wysokosc . Ile wynosi A B C masz wyzej . Teraz pole = 1/2d * ta odleglosc punktu od prostej − czyli bedzie 1/2 podstawy * wysokosc Jak to zrobisz to 1 nie bedzie A otocentrum jutro zrobisz NO chyba ze chcesz pole liczycz z ewzoru Herona to policz wszystkie dlugosci odcinkow i podstaw do wzoru . Maala uwaga . Tam we wzorze na odleglosc punktu od prostej na gorze jest wartosc bezwzgledna i jak to co w liczniku wyjdzie ujemne to trzeba zmienic na dodatnie . Wiec jeszce to zrob
14 sty 21:58
karmazynowy msciciel: znalazlem latwiejszy sposob P abc = 1/2 | (xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)
14 sty 22:23
karmazynowy msciciel: te (xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa) to wartość bezwględna
14 sty 22:24
ZK: To znaczy z emyslisz a nie oczekujesz gotowcow. . tamtych wzorow tez sie naucz . Beda przydatne do immych zadan .
14 sty 23:26