Wyznacz wspólczynnik
Ania: Wyznacz współczynnik ,,a'' we wzorze funkcji kwadratowej f(x) = a ( x+1)2 − 4 :
a) jeśli wykres funkcji f przechodzi przez punkt (2, 14)
b) jeśli jednym z miejsc zerowych funkcji f jest 1.
pilne..
13 sty 15:43
Mila: f(x) = a ( x+1)2 − 4
a) jeśli wykres funkcji f przechodzi przez punkt (2, 14)⇔wsp. tego punktu spełniają równanie
y= a ( x+1)2 − 4⇔14=a*(2+1)2−4
18=a*9
a=2
f(x)=2 *( x+1)2 − 4
b)f(1)=0
a ( 1+1)2 − 4=0
a*4=4
a=1
f(x)= ( x+1)2 − 4
13 sty 15:58
Ania: dziękuje
13 sty 16:02
Mila:
13 sty 16:17
13 sty 16:57
13 sty 17:05