zad1/a)
a3 = a1 +2r a6= a1 + 5r a4 = a1 +3r
więc:
2a1 +7r =8
a1 + 3r = 3 /*(−2)
2a1 +7r= 8
−2a1 −6r= −6
−−−−−−−−−−−−
= r = 2 to a1 = 3 −6 => a1 = − 3
b) Sn = 21.... tak powinno być ( a nie 24)
| a1+an | ||
*n = 21
| ||
| 2 |
| 2a1 +(n − 1)*2 | ||
*n=21
| ||
| 2 |
Pozdrawiam!
Wiesz co Eto zwaliłem wszystko jestem tak wściekły na siebie
i ze stresowany w tamtym semestrze miałem 5 a teraz będę
o 2
mark
Przykro mi ,że źle poszedł Ci egzamin...nie przejmuj się , tak to nieraz bywa.
Nie chcę Cię jeszcze bardziej "zdołować"
zobacz zad 4/
Na oko już widać ( na "chłopski" rozum)
,że nawet bez kapitalizacji ...byłoby 10% z 2000zł = 200zł
2000zł + 200 zł = 2200zł ( więc nie może być 2 020zł
Logiczne myślenie w matematyce jest najważniejsze!
zadanie należało rozwiązać tak:
10% :2 = 5% −−− bo kapitalizacja 2 razy w roku
więc 2 000( 1 + 0,05)2 = 2000*(1,05)2 = 2000 *1, 1025 = 2 205 zł
odp: 2 205zł
zad 3/
korzystasz z funkcji tryg. w trójkącie prostokątnym:
| b | √3 | b | ||||
sin60o = | ..... => | = | ||||
| 6 | 2 | 6 |
| a | ||
podobnie : cos60o = | ||
| 6 |
| a | ||
to: 12= | ..... => a= 3
| |
| 6 |
zad3/ poprawnie policzone
narysuję ten trapez...... cierpliwości..
a − dolna podstawa
| a − 6 | 1 | |||
e = | = | a − 3
| ||
| 2 | 2 |
| e | √3 | ||
= ctg60, e = 8* | |||
| 8 | 3 |
| 1 | √3 | ||
a − 3 = 8* | ,
| ||
| 2 | 3 |
| √3 | ||
a = 16* | + 6
| |
| 3 |
| 1 | √3 | 4 | ||||
P = | *(16* | + 6 + 6)*8 = 16( | √3 + 3)
| |||
| 2 | 3 | 3 |
| a − 6 | ||
x = | .... bo trapez równoramienny
| |
| 2 |
| 8 | ||
liczymy "x" : | = tg60o
| |
| x |
| 8 | ||
więc | = √3
| |
| x |
| 8 | ||
x*√3 = 8 => x = | ||
| √3 |
| 8√3 | ||
to x = | ||
| 3 |
| 8√3 | a − 6 | |||
= | ||||
| 3 | 2 |
| 16√3 | ||
więc 3a = 16√3 +18 => a = | + 6
| |
| 3 |
| a +b | ||
P= | *h ....=> P= ...... policz
| |
| 2 |


.... jakoś to będzie!
Skoro miałeś 5 ..... to może nauczyciel spojrzy łaskawym okiem,
czego Ci życzę ! ... pozdrawiam!
........ czyli ok
..... wyniki się zgadzają !
dziękuje w sobotę postaram się to poprawić
ale dziś mam za to dobry dzień zaliczyłem angielski na 5 a fizykę na 6
fizyka to mój ulubiony przedmiot ja ją kocham
,że jesteś
Moje gratulacje ....... piękne oceny
Matmę z pewnością też zaliczysz tym razem na 5 lub 6
Powodzenia
.
zaliczyłem dziś matematykę na 5 super dostałem trudne
zadania ale zrobiłem
........ cieszę się razem z Tobą