Planimetria
Pati:):
Prosze o pomoc w zadaniach

Zad 1.Napisz równanie okręgu
a) o środku w układzie współrzędnych i promieniu 6
b) o środku w punkcie S(2,4) i promieniu r=5
c)którego punkty (−2,−3) i (4,5) wyznaczają średnicę tego okręgu
zad2. Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego
a)którego ramię ma długość 4
b)wysokość jest równa 6
c) którego z sąsiednich wierzchołków mają współrzędne (3,0) i (−2,−1)
zad 3.Dane są przeciwległe wierzchołki kwadratu
a=(−1,0)
c=(−3,6)
Oblicz ole i obwód kwadratu
zad.4. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i
12 cm.
Prosze o pomoc w tych zadaniach.
Jeśli mógłby ktoś wytłumaczyć też
7 sty 20:55
Edyta PK:
zad1 a)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
(x−0)
2+(y−0)
2=6
2
dalej oblicz
b)
(x−2)
2+(y−4)
2=5
2
c)
ze wzoru z podanej strony odlicz współrzędne środka odcinka − to będą współrzędne środka okręgu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
następnie oblicz długość średnicy ze wzoru z podanej strony i podziel tą wielkość na 2 −
otrzymasz długość promienia okręgu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
teraz już wystarczy podstawić do wzoru jak w podpunkcie a i b
7 sty 21:41
Edyta PK:
zad2
a)
P=(a2√3)/4
P=4√3
Obwód=3*a=3*4=14
b)
h=(a√3)/2
6=(a√3)/2
a=12/√3=4√3
P=[(4√3)2*√3]/4
P=12√3
Obwód=3*a=3*(12/√3)=36/√3=12√3
c)
oblicz długość odcinka ze wzoru z zad 1c) (ten drugi wzór) − otrzymasz długość boku trójkąta −
i podstaw do wzoru na pole i obwód trójkąta
zadanie 3
ten sam wzór co powyżej na długość odcinka − otrzymasz długość przekątnej kwadratu, następnie
ze wzoru
d=a√2 d−przekątna a−bok kwadratu
oblicz a i podstaw do wzoru na pole i obwód kwadratu
P=a2
Obwód=4a
7 sty 22:02