4x^2-4x-3=5
Sato: 4x2−4x−3=5 rozwiąż rownanie
6 sty 19:36
6 sty 19:39
Sato: zastosowałam do tego ale nie jestem pewna wyniki BRAK ROZWIĄZANIA?
6 sty 19:41
krystek: Zapisz swoje obl . Jest rozwiązanie
6 sty 19:42
Piotr:
nie
6 sty 19:42
Sato: CO? ZROBIŁAM TAK: 4X2−4X−3=5
4X2−4X−3−5=0
4X2−4X−8=0
Δ42−4(−4)*(−8)
Δ16−128
Δ−112 CZYLI MNIEJSZA OD 0
6 sty 19:45
krystek: Policz Δ poprawnie a=4 a nie −4
6 sty 19:46
Piotr:
Δ = 42 −4*(4)*(−8)
6 sty 19:46
bezendu: Δ=(−4)2−4*4*(−13)=144
√Δ=12
6 sty 19:46
Sato: CZYLI Δ=144? I Z TEGO PIERWIASTEK TAK?
6 sty 19:47
Piotr:
skad −13 ?
6 sty 19:48
Sato: CHŁOPAKI NASTEPNE POMÓŻCIE X2+X=0 SPR CZY MAM DOBRZE
6 sty 19:48
Piotr:
tak, pierwiastek z tego.
PS wcisnij caps lock
6 sty 19:49
Piotr:
tamto dokoncz.
a w tym drugim ile Ci wyszlo ?
6 sty 19:49
krystek: wystarczy
x(x+1)=0 bez Δ
6 sty 19:51
Sato: WŁAŚNIE SKĄD JEST TO 13 JAK TO OBLICZYŁEŚ? CHYBA SIĘ POMYLIŁ ZAMIAST 13 MIAŁOBYĆ 8 TZN −8
6 sty 19:52
Sato: wyszło x=0 bądz x= −1
6 sty 19:53
Piotr:
dobrze Ci wyszlo .
6 sty 19:54
Sato: i teraz mam jeszcze (x−4)2=25 wynik mam x=√41
6 sty 19:54
bezendu: tak miało być −8 sorry
6 sty 19:55
Piotr:
niestety źle.
skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia a2−b2 = (a−b)(a+b)
6 sty 19:57
Sato: ach chwila sprawdzicie mnie za chwile czyli x=−4 lub x=4
6 sty 20:00
Sato: i układ równań mam i znim jest kłopot
2(x−1)+3(y−2)=5
3(x+y)−2(x+2)=7
6 sty 20:03
krystek: wymnóż i uporządkuj i wiedza z Gimnazjum
6 sty 20:05
Sato: a z tym równaniem skróconego mnożenia to x=−4 i x=4 dobrze?
6 sty 20:08
krystek: nie żle
6 sty 20:08
Sato: wiesz ja szkołe skończyłam 8lat temu na studiach nie mem takiej matematyki pozapominało się ale
kolezance pomagam przynajmniej sie staram
6 sty 20:09
krystek: (x−4)2−52=0 i teraz rozpisz.
6 sty 20:09
Sato: x=6?
6 sty 20:11
Sato: aaaa
błagam rozpiszcie juz sie totalnie zamotałam
6 sty 20:14
Piotr:
(x−4−5)(x−4+5)=0
(x−9)(x+1)=0,
x=9 x= −1
6 sty 20:15
krystek: (x−4+5)(x−4−5)=0⇒x= −1 lub x=9
( możesz tez liczyć Δ)
6 sty 20:17
Sato: aacha hmm a teraz pytanko do układu równan czy coś zdziałaliście?
nie wychodzi zabardzo
6 sty 20:20
krystek: Ty masz działać , a nie my, masz wskazówkę.
6 sty 20:21
Sato: jeszcze tak myśle jak to róznianie co wynik dla x jest −1 lub 9
podstawiajac pod x nie wyjdzie równanie ale jak zrobiłam według pierwszej mysli co wyszedł mi
√41 i podstawiając do wzoru to wychodzi mi 25=25 wiecie o co mi chodzi?
6 sty 20:24
Sato: motam
6 sty 20:25
Sato: ale myślenie boli mnie juz
6 sty 20:28
Sato: w układzie wychodzi mi narazie tak x=11−3y
dobrze
6 sty 20:29
krystek: zapisz liczenia
6 sty 20:30
Sato: a y=6 1/3?
6 sty 20:30
Sato: chwila
6 sty 20:31
krystek: Ja nie liczę .Zapisz swoje obl sprawdze
6 sty 20:31
Sato: 2(x−1)+3(y−2)=5
3(x+y)−2(x+2)=7
2(x−1)+3(y−2)=5
3x+3y−2x−4=7
x+3y=11
x=11−3y
2[(11−3y)−1]+3(y−2)=5
3(x+y)−2(x+2)=7
dalsza część za chwile
6 sty 20:39
krystek: Drugie mogłeś jednocześnie tak samo i wówczas met przeciwnych współczynników i masz.
6 sty 20:41
Sato: 22−6y−2+3y−6=5
14−3y=5
3y=19 /3
y=6 1/3
6 sty 20:41
Sato: a nie chce ci sie rozpisać?
6 sty 20:42
Sato: 
ładnie proszę
6 sty 20:42
krystek: −3y=5−14 lub 3y=14−5
y=3
6 sty 20:43
Sato: no ok dzieki i masz jeszcze chwile?
6 sty 20:46
krystek: I wyliczasz x =2
6 sty 20:46
krystek: pytaj
6 sty 20:47
Sato: mam takie zadanie sprowadź do kata pierwszej ćw. i podaj wartości a(sin(−210 stopni) i b)ctg
750stopni
6 sty 20:48
Sato: obliczałam do wdług wzorów sin = y/r tg=y/x cos=x/r i ctg= x/y i brałam sobie dowolny punkt na
osiach (−3;3) dla przykładu a) i wychodzi mi sin= −√2/2 cos to samo tg i ctg=1
6 sty 20:50
krystek: sin(−210)=−sin210=−sin(180+30)=−[−(sin30)=sin30=
ctg4*180+30)=ctg30=
6 sty 20:52
6 sty 20:52
Sato: dla przykładu b)tak samo wychodzi tg i ctg −1 a sin √2/2 cos −√2/2
6 sty 20:53
Sato: czyli jak dobrze myśle to sin to będzie 1/2 dla przykładu a)
6 sty 20:54
6 sty 20:56
Sato: czemu tam jest ctg4*180+30 ta 4 to jest ćw? czy jak? totalnie nie wiem o co chodzi
6 sty 20:58
krystek: okres wynosi 180 stopni lub ctg(2*360+30)=ctg30=
6 sty 21:00
Sato: ctg √3?
6 sty 21:02
Sato: a teszta czyli tg =−√3 tak?
6 sty 21:03
krystek: A w którym przykładzie ?
6 sty 21:05
Sato: a dla przykładu a) sin będzie −1/2 cos −√3/2
6 sty 21:05
Sato: tg =√3/3 a ctg√3 dla przykładu a)
6 sty 21:07
6 sty 21:07
Sato: tak/
6 sty 21:07
Sato: −210 =180+30 cos 30=−√3/2 czy w tym zad licze tylko sin i ctg a cth750 =√3?
6 sty 21:10
Sato: ctg
6 sty 21:10
Sato: oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli α−kat ostry a)sinα=3/4
b)tgα=2 dla przykładu a) sinα=3/4 cosα=3/5 tgα=1 1/3 ctgα=3/4
6 sty 21:12
Sato: dla przykładuu b)tgα=2 jest sinα=2√5/5 cosα=√5/5 ctgα=1/2
6 sty 21:14
Sato: dobrze?
6 sty 21:16
Sato: jestes w ogóle?
6 sty 21:16
krystek:

łatwiej gdy narysujesz trójkąt
6 sty 21:16
krystek: Przejrzyj forum , tych przykładów jest mnóstwo
6 sty 21:17
krystek: Dobrze wyliczyłeś.
6 sty 21:18
Sato: jeee wyliczyłas
6 sty 21:19
Sato: DZIĘKIII ZA POMOCCCCCCCCC
6 sty 21:20
Sato: JAKBY CO TO SIE JESZCZE ZGŁOSZE
6 sty 21:20
Sato: DOBRANOCKA
6 sty 21:21
krystek: Ten i ten rodzaj poasuje Ja też −aś
6 sty 21:21