równoległe proste
rade: W ogólnej postaci proste są równoległe, gdy.........?
6 sty 15:32
bezendu: wartości przy x są takie same
6 sty 15:33
Aga1.: l: A1x+B1y+C1=0, A12+B12>0
k: A2x+B2y+C2=0
proste są równoległe gdy A1=A2 i B1=B2.,
jeśli ponadto C1=C2, to proste pokrywają się
6 sty 15:37
6 sty 15:37
6 sty 15:37
yepa: dla postaci: Ax + By + C = 0,
By = −Ax − C
y = (−A/B)x − (C/B)
stad rownoleglosc zachodzi gdy: (−A/B) jednej prostej rowna sie (−A/B) drugiej
6 sty 15:38
Eta:
współczynniki przy x i y są
proporcjonalne
6 sty 15:39
krystek: tak
6 sty 15:40
Aga1.: Ogólnie l II k⇔
A1*B2−A2*B1=0
6 sty 15:56
Eta:
Oczywista
| A1 | | B1 | |
| = |
| ⇒ A1*B2−B1*A2=0 |
| A2 | | B2 | |
6 sty 15:58