Zadbaj o wzajemne położenie prostej i okręgu
xxx: 1.Zadbaj o wzajemne położenie prostej y=x−1 i okręgu (x−1)2+(y+2)2=25
2.Rozwiąż nierówność: (x−6)(x−2)(x+5)(x+1)<0
5 sty 16:16
krystek: Zadbaj . Wykonaj rysunek. Oblicz odległość środka od prostej
5 sty 16:18
5 sty 16:19
xxx: Nie wiem jak
5 sty 16:19
5 sty 16:23
xxx:

prosta będzie wyglądać tak chyba co dalej?
5 sty 16:28
krystek: teraz okrąg
5 sty 16:34
xxx:
5 sty 16:39
5 sty 16:41
krystek: S=(1,−2) r=5
Prosta :x−y−1=0
| | I1*1+(−1)(−2)+(−1)I | | 2*√5 | |
d= |
| = |
| <5 więc prosta jest sieczną (2 punkty wspólne |
| | √1+4 | | 5 | |
5 sty 16:54
xxx: współrzędne środka okręgu to (−1,2) a promień 5?
5 sty 16:55