dzielenie wielomianów
potrzebująca: dzielenie wielomianów potrzebująca: wykonaj dzielenie wielomianów Wx()= 2x3−7x2+8x−3 przez
wielomian P(x)=x−1 Pilnie proszę o pomoc
4 sty 17:28
4 sty 17:29
4 sty 17:34
Janek191:
W(x) = 2 x3 − 7 x2 + 8 x − 3
P(x) =x − 1
( 2 x3 − 7 x2 + 8 x − 3) : ( x − 1) = 2 x2 − 5 x + 3
− 2 x3 + 2 x2
−−−−−−−−−−−−−−
.......... − 5 x2 + 8 x
............ 5 x2 − 5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
....................... 3 x − 3
..................... − 3 x + 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
......................... 0
4 sty 17:35