dzielenie wielomianów
potrzebująca: wykonaj dzielenie wielomianów Wx()= 2x3−7x2+8x−3 przez wielomian P(x)=x−1
Pilnie proszę o pomoc
4 sty 17:01
4 sty 17:02
potrzebująca: Kurcze totalnie nie mogę się w tym połapać
4 sty 17:05
bezendu1990: pokaż jak liczysz
4 sty 17:10
potrzebująca: no właśnie problem w tym że nie wiem nawet jak zaczać
4 sty 17:18
bezendu1990: masz w linku krok po kroku pokazane
4 sty 17:19
potrzebująca: no wiem ale dochodzę do punktu 4 i się gubię
4 sty 17:20
bezendu1990: 2x3−7x2+8x−3: (x−1)=2x2−5x+3
−2x3+2x
== −5x2+8x
5x2−5x
== 3x−3
−3x+3
====
(x−1)(2x2−5x+3)
4 sty 17:28
bezendu1990:
2x3−7x2+8x−3: (x−1) =2x2−5x+3
−2x3+2x2
=== −5x2+8x
5x2−5x
== 3x−3
−3x+3
====
(x−1)(2x2−5x+3)
4 sty 17:33