nc: Równanie trygonometryczne:
cos7x = - √2/2
wyznaczamy kąt tablicowy αt z warunku cosαt = | - √2/2 |
dobieramy odpowiedni kąt wg zasady :
II ćwiartka ( π - αt )
III ćwiartka ( π + αt )
IV ćwiartka ( 2 π - αt ) v ( - αt )
cosαt = | - √2/2 | = √2/2
czyli αt = π/4
cos7x = cos ( π - π/4 ) // i tu mam właśnie pytanie dlaczego kątowi z pierwszej
ćwiartki dobieramy wg tej samej zasady co kątowi II ćwiartki ?! Dalej wiem jak
rozwiązać; nie rozumiem tylko tego
16 lip 13:50
Jakub: Z tymi równaniami trygonometrycznymi to w ogóle problem. W zależności od szkoły i
nauczyciela ludzie rozwiązują w różny sposób.
Napiszę jak ja bym to rozwiązał.
Zobacz na wykres funkcji cos na stronie
427. Widać na nim, że rozwiązania ujemne ma w
przedziale (π/2, 3π/2). W innych też, ale w tym na ogół się podaje.
Kąt tablicowy α
t=π/4, więc prawidłowe rozwiązania tego równania to
α
t1 = π-π/4 = 3π/4
α
t2 = π+π/4 = 5π/4
Nie wiem czy to ci pomoże, ale dobra rada. Zawsze pamiętaj o wykresie. Jeżeli
cos="liczbie ujemnej" to podawaj takie rozwiązania w których cos przyjmuje liczby
ujemne a to łatwo sprawdzić na wykresie.
Oczywiście odnosi się to też do funkcji sin, tg, ctg
16 lip 14:47
nc: Hmm... ?dziwne rozwiązanie? jak robiłem to z moim profesorem to pisaliśmy, że α
t = π/4
(tylko).
potem, że cos7x=cos(π-π/4)
cos7x=cos3π/4
7x=3π/4 + 2kπ | 7x= - 3π/4 + 2kπ
x
1 = 3π/28 + 2π/7 * k | x
2 = - 3π/28 + 2π/7 * k
No i wszystko fajnie, tylko nadal nie wiem dlaczego kątowi z pierwszej
ćwiartki dobieramy wg tej samej zasady co kątowi II ćwiartki;
Czy ktoś wie dlaczego

? Czy popełniłem gdzieś błąd ?
16 lip 21:20
Jakub: Może to ci pomoże:
cos 7x = -
√2/2
cos 7x = - cos π/4
cos 7x = cos (π-π/4) na podstawie własności cos(π-α) = -cosα (zobacz
430)
Dalej to już tak jak napisałeś.
Nie rozumiem co masz na myśli jak piszesz " nadal nie wiem dlaczego kątowi z pierwszej
ćwiartki dobieramy wg tej samej zasady co kątowi II ćwiartki"
W którym momencie to robisz? Nie widzę to w twoim rozwiązaniu.
16 lip 21:52
nc: Podoba mi się Twoja metoda na podstawie tamtej własności; Chodziło mi o to, że uczono
mnie, że trzeba wyznaczyć tzw kąt tablicowy i potem dobrać odp kąt wg zasady, którą
opisałem w pierwszym poście; Tylko ja nie wiem jak mam się zachować z tą metodą w
przypadku I ćwiartki (45 stopni), bo nie mam tego opisanego (mam tylko dla pozostałych
ćwiartek); w tym przykładzie miałem użyty dla tego kąta, który jest przecież w I ćw.
sposób wg zasady dla kątów II ćwiartki (który opisałem w pierwszym poście) i tego
właśnie nie rozumiem; Może ta zasada jest taka sama dla kątów pierwszej ćw ?! NIE WIEM;
17 lip 11:55
Jakub: No to jeszcze raz od początku.
1. Mam równanie cos7x = -
√2/2
2. Znajduję kąt tablicowy α
t=π/4
3. W równanie mam, że cos równa się liczbie ujemnej. Sprawdzam, gdzie cos przyjmuje
wartości ujemne np. na wykresie lub na tej stronie
451.
4. cos jest ujemny w || i ||| ćwiartce więc biorę i wyznaczam kąt ze wzoru dla drugiej
ćwiartki π-π/4=3π/4.
Dlaczego nie ze wzoru dla ||| ćwiartki? Nie ma znaczenie. Mógłbym skorzystać ze wzoru dla
||| ćwiartki, ale trzeba było się na coś zdecydować. Jak mam jedno rozwiązanie to już
tak jak pisałeś.
Pytasz o | ćwiartkę. Ona występuje np. w tym równaniu.
cos7x=
√2/2
1. Znajduję kąt tablicowy. α
t=π/4
2. cos = liczbie dodatniej, a cos jest dodanie w I i IV ćwiartce. Biorę I (którąś
musiałem wybrać) i otrzymuję dwa równania.
7x=π/4+2kπ lub 7x=-π/4+2kπ
Dalej wiadomo.
Może to jest odpowiedź na twoje pytanie. Wzoru na I ćwiartkę nie masz bo po prostu
bierzesz kąt tablicowy, gdy cos = liczbie dodatniej, czyli ma wartość z pierwszej
ćwiartki.
17 lip 14:42
nc: Tak, teraz rozumiem

Wielkie dzięki za pomoc
17 lip 15:26