Oblicz pochodne
nabukadnecar: Obliczyć pochodną:
y=
x55−
2x33+x
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
26 gru 12:56
nabukadnecar: ja zacząłem to rozwiązywać tak: y'=
5x45−
2*3x23+1=x
4−2x
2+1 i co dalej
26 gru 13:00
26 gru 13:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
i nic ... masz obliczoną pochodną
26 gru 13:01
nabukadnecar: w książce mam podany wynik 0
26 gru 13:20
michał: | | x5 | | 2x3 | |
Jeżeli jest tak jak piszesz f(x) = |
| − |
| + x to dobrze obliczyłeś i wynik w |
| | 5 | | 3 | |
książce jest zły.
Chyba, że chodzi o pochodną dwóch zmiennych.
Arturze mógłbyś zobaczyć i sprawdzić mi wyniki w tym temacie:
175999
26 gru 13:23
nabukadnecar: jak tutaj robi się takie wyraźne, duże ułamki michał?
26 gru 13:27
michał: U { } { } wszystko piszesz bez spacji
26 gru 13:28
nabukadnecar: dzięki
26 gru 13:31