.
zuuzu:

Proszę o pomoc, stereometria.
Oblicz pole zaznaczonego przekroju
25 gru 22:25
aniabb: P=1/2 * d1*d2= 1/2 * 2a√3*2a√2 = 2a2√6
25 gru 22:29
zuuzu: 
odpowiedź to 3a
2√14
25 gru 22:31
25 gru 22:32
aniabb: 2a to cały bok czy do przecięcia?
25 gru 22:35
michał: aniabb lub
Bogdanie moglibyście zerknąć do mojego tematu?
175999 Wiem, że to
nie mój temat, ale niestety nikt nie chce odpisać

.
25 gru 22:36
zuuzu: cały bok ma 3a. 2a i a to już podzielone
25 gru 22:37
Bogdan:
Czy bryła jest sześcianem?, a jeśli nie, to jaka jest wysokość bryły?
25 gru 22:43
zuuzu: Tak to sześcian.
25 gru 22:44
aniabb: no to bok w podstawie = a
√13 drugi bok a
√10 na wysokość jeszcze nie mam pomysłu
25 gru 22:49
zuuzu: właśnie też mam problem z wysokością
25 gru 22:52
25 gru 22:57
Bogdan:

Można pominąć literkę a.
z twierdzenia kosinusów w trójkącie ABC: 27 = 13 + 10 − 2
√130 cosα
| | −2 | | 3√14 | |
cosα = |
| ⇒ sinα = √1 − cos2α = |
| |
| | √130 | | √130 | |
Pole równoległoboku P =
√13 *
√10 * sinα = 3
√14
Jeśli uwzględnimy oznaczenie a, to P = 3a
2√14
25 gru 23:17