.
harris:

oblicz pole przekroju sześcianu
24 gru 22:10
Ajtek:
Tw pitagorasa i ognia

.
24 gru 22:17
harris: wychodzi mi 2a2√5 tylko, że w odpowiedziach mam 2a2√6
24 gru 22:19
Ajtek:
Pokaż obliczenia.
24 gru 22:21
harris: pole tego przekroju to będzie romb ?
24 gru 22:25
Ajtek:
Na to wychodzi.
24 gru 22:28
harris: P=a*h h=2a a=√a2+4a2⇒a√5
24 gru 22:31
Ajtek:
h≠2a
2a to długość krawędzi tego sześcianu.
24 gru 22:36
dero2005:

x =
√(2a)2 + a2 =
√5a2 = a
√5
d = 2a
√3
f2 =
√x2 − (d2)2 = a
√2
P =
d2*f = a
√3*a
√2 = a
2√6
24 gru 23:36
dero2005:
korekta
P = d2*f = a√3*2a√2 = 2a2√6
24 gru 23:38
Bogdan:
Co tu dużo kombinować? Krótsza przekątna rombu ma długość 2a
√2 (tyle, co przekątna
ściany sześcianu), a dłuższa przekątna tego rombu ma długość 2a
√3 (tyle, co przekątna
sześcianu). Pole rombu:
| | 1 | |
P = |
| * 2a√2 * 2a√3 = 2a2√6 |
| | 2 | |
24 gru 23:44