zadanie
Saizou : Kejt jak tam dowodzik

pozwolę go sobie przepisać raz jeszcze
| | 3m−5 | |
"Wykaż, że dla każdego m∊N+ liczba w postaci |
| (m3−3m2+2m) jest liczbą całkowitą" |
| | 12 | |
22 gru 19:44
Eta:
22 gru 19:44
Ajtek:
Witaj
Eta, cześć
Saizou 
.
Czyżby [Z[Kejt[[ się ukrywała?
22 gru 19:46
aniabb: ładne

szkoda, że dedykowane
22 gru 19:47
Ajtek:
Zawsze w kajeciku możesz zrobić

.
22 gru 19:48
Saizou : Witam Etę i Ajtka
22 gru 19:48
Eta:
Witam
Wszystkich 
....... spragnionych zaaaadań
22 gru 19:49
Ajtek:
Ja właśnie rozwiązuję zadanie niewykonalne. Mianowicie sprzątam w pokoju
22 gru 19:50
Kejt: jesteś okropny, wiesz?

nadal nie mam pomysłu po:
żeby liczba była podzielna przez 12 musi być podzielna jednocześnie przez 3 i 4. Z trójką nie
ma problemu bo jest w tym zawarty iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych. Ale co z 4?
22 gru 19:50
aniabb: strasznie nie lubię pisać

wolę w pamięci
22 gru 19:50
aniabb: rozpatrz dla m 2 przypadki
22 gru 19:51
22 gru 19:51
Saizou : wydaje ci się

chcesz wskazówkę
22 gru 19:51
Kejt: m parzyste i nieparzyste?
22 gru 19:52
aniabb: niom
22 gru 19:52
22 gru 19:56
Saizou : albo
zauważyć że 3m−5=3(m−3)+4
22 gru 19:56
Saizou : witaj
rumpek jak dawno cię tu nie było
22 gru 19:57
rumpek: a witam również
Saizou 
Cóż mogę rzec, studia
22 gru 19:58
Ajtek:
Cześć
rumpek. Jak to jest możliwe, że będąc na studiach nie masz czasu na forum?
Rozumiem, że imprezy i życie towarzyskie pochłania znaczną część czasu, a czas na naukę jest
ograniczony. Ogranicz ten czas jeszcze bardziej, wpadaj na forum częściej

.
22 gru 20:02
Eta:
Właśnie

ja też proponuję 3m−5= 3(m−3)+4
22 gru 20:02
rumpek: To witam wszystkich:
Etę,
Ajtka,
anię,
Kejt.

. Po prostu jak poszło się
na informatykę to trzeba dokształcać się z różnych dziedzin − programowanie, logika, analiza,
algorytmy etc. , a na forum czasami wchodzę

Tylko się nie loguje
22 gru 20:04
Eta:
@
Kejt Saizou
zadania "krecika" nie wszystkie rozwiązane ( będzie

biedaczek
22 gru 20:05
Kejt: ok, czyli podstawiam:
1
o m=2k+2
2
o m=2k+1
1
o
| 3*2k+2−5 | | 6k−3 | | 1 | |
| *(2k+2−1)(2k+2−2)(2k+2)= |
| *2k(2k+1)(2k+2)= |
| *(2k−1)2k(2k+1)(2k+2) |
| 12 | | 12 | | 4 | |
mamy iloczyn czterech kolejnych liczb −> jedna z nich na pewno będzie podzielna przez 4.
2
o
| 6k+3−5 | | 6k−2 | | 3k−1 | |
| (2k+1)(2k+1−2)(2k+1−1)= |
| *2k(2k+1)(2k−1)= |
| 2k(2k+1)(2k−1) |
| 12 | | 12 | | 6 | |
Liczba 2k(2k+1)(2k−1) na pewno jest podzielna przez 6 ponieważ jest to iloczyn trzech kolejnych
liczb z których jedna z pewnością będzie podzielna przez 3 i jedna będzie podzielna przez 2.
22 gru 20:07
Eta:
Hej
rumpek 
I po co zdałeś maturę na 98% ?
22 gru 20:07
Saizou : to idę po jakąś kartkę i się wezmę do roboty
22 gru 20:07
rumpek: podstawa i tak się nie liczy; grunt, że z rozszerzonej było 100%

.
22 gru 20:08
Eta:
Echh .... nie pamiętałam, która była na 100%
22 gru 20:11
rumpek: ważniejsza
22 gru 20:11
Kejt: ahoj
Rumpek 
kopę lat.
22 gru 20:11
aniabb: mi wystarczyło że dwie są parzyste ..każda podzielna przez 2 więc całość przez 4
22 gru 20:11
Kejt: O..jednak ktoś przeczytał to co napisałam..dziękuję
22 gru 20:16
Ajtek:
Kejt ja też przeczytałem. Tylko nie wiem o co chodzi, dlatego się nie wypowiadam

.
22 gru 20:24