...
xylofon: Na ile sposobów możemy sposrod liczb 1,2,3,...,2n−1,2n wybrac pare liczb (x, y) takich, że
iloraz x i y należy do przedziału (1,2]?
Eta:

Ja rozwiązałabym to zadanie tak: ( z wykorzystaniem rys.)
Zd. A −−− takie ,że (x,y)€ {1,2,3,....., 2n−1, 2n}, n€ N+
Zatem takie pary muszą spełniać układ nierówności x <y i x ≥ 2y
czyli są to pary punktów (pomarańczowe i czerwone w części płaszczyzny zaznaczonej na rys)
Liczb parzystych w tym zbiorze jest
n i nieparzystych też
n
Zb.A
1 −−− wyznaczamy ilość takich par dla n −− parzystych
A
1= {(2,1) (4,2) , (4,3), (6,3), (6,4), (6,5) ...........}
| | n(n+1) | |
ilość takich par jest : 1+2+3+.... +n = |
| −−− suma ciągu arytm. |
| | 2 | |
Zb. A
2 −−−− ilość takich par dla n −− nieparzystych ( bez 1)
A
2={ (3,2), (5,3), (5,4), (7,4), (7,5), (7,6).......}
| | (n−1)(n−1+1) | | (n−1)*n | |
ilość takich par: 1+2+3+... + (n−1) = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Zatem |A|= |A
1|+|A
2| = ............ =
n2
może jeszcze ktoś poda Ci inny sposób