napisz wzor w postaci kanonicznej
MAti: y=−x2−8x−11
18 gru 17:58
18 gru 18:00
MAti: tak tylko mi chodzi jak to wyliczać krok po kroku bo nierozumień tego a jutro mam sprawdzań
18 gru 18:01
Dominik: posiadasz wzor w postaci ogolnej y = ax
2 + bx + c, a poszukujesz wzoru y = a(x−p)
2 + q
zatem potrzebujesz zmiennych a, p oraz q
zmienna a posiadasz z postaci ogolnej
| | −b | |
p musisz policzyc z wzoru p = |
| |
| | 2a | |
| | −Δ | |
q tez musisz policzyc, z wzoru q = |
| |
| | 4a | |
nie posiadasz Δ, wiec musisz ja wczesciej wyliczyc. Δ = b
2 − 4ac
gdy obliczysz p i q, podstaw wszystko do wzoru y = a(x−p)
2 + q
18 gru 18:05
MAti: aha oke dzięki wielkie bo mam jeszcze iloczynowej i ogólnej i wierzchołek funkcji a tez za
bardzo nie umiem tego robic
18 gru 18:08
Dominik: zapisz obliczenia to sprawdzimy
18 gru 18:08
Dominik: postac iloczynowa to y = a(x − x
1)(x − x
2)
zatem tutaj potrzebujesz zmiennych a oraz miejsc zerowych x
1 i x
2
a otrzymujesz z postaci ogolnej.
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
x1 i x2 liczysz z wzorow x1 = |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
Δ = b
2 − 4ac
wspolrzedne wierzcholka funkcji to (p, q)
wzory na p i q podalem wyzej
18 gru 18:11
Dominik: literowka: potrzebujesz zmiennej a, nie zmiennych
18 gru 18:12
MAti: zapisz wzór funkcji w postaci iloczynowej
f(x)=0,5x2−4x
zapisz wzór funkcji w postaci ogólnej
f(x)=−14(x+1)(x−3)
wyznacz współrzędne wierzchołka danej funkcji
y=2x2+4x−6
18 gru 18:14
Dominik: zeby dojsc do funkcji ogolnej trzeba wymnozyc wszystkie nawiasy. licz licz, masz wszystko na
tacy, a sprawdzian jutro!
18 gru 18:19
MAti: oke dzieki
18 gru 18:20
Dominik: gdyby byly problemy z obliczeniami to pisz tutaj.
18 gru 18:21
MAti: oke jak coś to napisze
18 gru 18:22
MAti: a wiesz jak wyznaczyć współrzędne wierzchołka danej funkcji?
y=2x2+4x−6
18 gru 19:41
Dominik: wspolrzedne wierzcholka to (p, q). wzory na p i q masz wyzej.
18 gru 19:44
MAti: i to tylko to? nic wiecej?
18 gru 19:44
MAti: aa i jak wyznaczyć miejsca zerowe?
18 gru 19:45
18 gru 19:48
MAti: dzięki
18 gru 19:54