rowniania
Anita: Hejka

Wytłumaczy mi ktoś jak się rozwiązuje tego typu przykłady ?
b) |3−x|−|x−2|=1
Byłabym wdzięczna
16 gru 18:22
Anita: :(
16 gru 18:31
Anita: przedziały mam dobrze ?
(−∞, 2>, (2,3> (3,∞) ?
16 gru 19:06
Anita: dla tego b
16 gru 19:06
Krzysiek : Dla b masz dobrze
16 gru 19:11
Krzysiek : i prosimy o rozwiazanie przykladu b
16 gru 19:12
Anita:
|x|= x gdy x≥0 lub −x gdy x<0
dla x∊(−
∞,2>
3−x>0 więc |3−x|=3−x
x−2≤0 więc |x−2|=−(x−2)=−x+2
3−x−x+2=1
−2x=−4
x=2 a 2 należy do tego przedziału
DLA x∊(2,3>
3−x≥0 więc |3−x|=3−x
x−2≥0 więc |x−2|=x−2
3−x+x−2=1
1=1 i co w takim przypadku trzeba zrobić ?
dla x∊(3,
∞)
3−x<0 wiec |3−x|=−3+x
x−2>0 wiec |x−2|=x−1
3+x+x−1=1
2x=6
x=3 a 3 nie należy do przedziału
proszę żeby ktoś mi odpowiedział na moje pytania zadane powyżej i co z tym dalej zrobić bo nie
mam zielonego pojęcia
16 gru 19:22
Anita: hejj ?
16 gru 19:35
Anita:
16 gru 19:39
Anita: OK Juz załapałam

rozwiazaniem jest x∊(−
∞,2)

a co teraz z przedziałem dla przykładu a ?
|x|=x lub −x a co z tym 1/2|...|
16 gru 19:58
MariAN:
16 gru 21:44
MariAN: tez mam problem z tym przykladem

moze ktos pomoc ?
16 gru 21:44
Krzysiek : Anita w poscie z godziny 19.22 masz zle rozpisane opuszczone wartosci bezwzgledne
Ma byc tak dla x∊(−∞,2>|3−x|−|x−2|=1 to 3−x−(−x+2)=1 to 3−x+x−2=1 to 1=1 to jest prawda i
wszystkie liczby z tego przedzialu naleza do rozwiazanie tej nierownosci w tym przedziale.
Sprawdz tez reszte wyliczen czy sa dobre .
Jesli chodzi o 1 przykalad to przedzialy beda takie
|x|=x dla x≥0 i |x|=−x dla x<0 a takze x−1=0 to x=1
czyli bedziemy mieli takie przedzialy 1. (−∞,0> 2 przedzial (0, 1> i 3 przedzial (1,∞) i
teraz sobie juz liczysz Bedzie dla (−∞0> |x|+1=1/2|x−1|+2 to −x+1=1/2(−x+1)+2 to sobie
rozwiaz . i dalsze przedzialy rozwiaz . Na koncu sumujesz wszystkie rozwiazania z tych 3
przedzialow i piszesz rozwiazanie
16 gru 22:28
16 gru 22:29
kamil: jak to roztrzaskałaś że odpowiedzią jest przedzial x∊(−
∞,2> ? może ty mi wytłumaczysz, bo
wszystko czaje wiem że 2 nalezy tylko nie ogarniam skad ten przedział
16 gru 22:34
16 gru 22:35
Anita: czyli wszystko miałam źle...
dla 2 przedzialu powinno być −2x=0
dla 3 −2=1
17 gru 09:10
Krzysiek : Anita . dla przykladu b pierwszy przedzial (−∞2>CI rozpialem wyzej i tyam wyszlo 3−x+x=2=1 co
po redukcji da 1=1 czyli wszystkie liczby z tego przedzialu spelniaja to rownanie w tym
przedziale czyli czyli wszystkie liczby od −∞ do 2 wlacznie bo przedzial jest lewoetronnie
domkniety .
Teraz przedzial(2,3> |3−x|−|x−2|=1 3−x−(x−2)=1 3−x−x+2=1 −widzisz blad u siebie −2x=1−5
−2x=−4 x=2
NIe ma rozwiazan w tym przedziale bo x=2 nie nalezy do przedzialu (2,3>
Teeraz 3 przedzial (3,∞) |3−x|x−2|=1 −(3−x)−(x−2)=1 to −3+x−x+2=1 po redukcji da −1≠1 czyli
SPRZECZNOSC −czyli rownanie nie ma eozwiazan w tym przedziale . Sumujac te wszystkie
rozwiazania dla tych przedzialow rozwiazaniem tego rownania jest tylko przedzial (−∞2> . Taki
a nie (−∞2) . Teraz widzisz gdzie robilas bledy przy opuszczaniu wartosci bezwzglednych
Natomiast jesli chodzi o przyklad pierwszy to rozpisalem CI przedzialy wiec policz
17 gru 11:43
Anita: sprowadzilam to do troche innej postaci zeby bylo mi latwiej
2|x|−|x−1|=2
dla x∊(−∞,0>
|x|=−x
|x−1|=−x+1
−2x+x−1=2
−x=3
x=−3
czyli tylko −3 nalezy do tego przedzialu ?
dla x∊(0,1>
|x|=x
|x−1|=−x+1
2x+x−1=2
3x=x
x=1
dla x∊(1,∞)
|x|=x
|x−1|=x−1
2x−x+1=2
3x=1
x=1/3
a to do przedziału nie należy
Więc odpowiedź do tego przykładu to x=−3, x=1, czy mogę to zapisać w ten sposób x=−3 ⋀ x=1 ?
17 gru 12:10
Krzysiek : Anita. Rozwiazane jest dobrze
Tylko to nalezy rozumiec tak. Jesli w pierwszym przedziale wyszlo CI x=−3 to Liczba −3
nalezy do przedzialu (−∞,0> wiec jest rozwiazaniem rownania w tym przedziale
Natomiast w trzecim przedziale (1,∞) wyszlo x=1/3 wiec liczba 1/3 nie nalezy do tego
przedzialu wobec tego to rownanie nie ma rozwiazan w tym przedziale . . Ja wiem ze to jest
oczywiste ale zawsze sobie tak pisz
Rozwiazanie zapiasalbym tak . Odp. Rozwiazaniem tego rownania sa liczby −3 i 1
albo Rozwiazaniem tego rownania jest x={−3,1} .wydaje mi sie ze chyba mozna zapisac tez tak
jak to zrobilas . Czesc
17 gru 12:43
martyrs : | | 1 | |
jakim cudem wyszla |
| dla przedzialu x∊(1, ∞)  ? |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
to siłą rzeczy wychodzi że |
| x= |
| czyli x=1 i to nie nalezy do tego przedziału |
| | 2 | | 2 | |
chyba to tak powinno być

?
18 gru 12:14
martyrs : sprawdzcie to jak możecie
18 gru 12:19
ZKS:
Tak mały chochlik tam jest.
18 gru 12:23
martyrs : ale z odpowiedzia jakby nie patrzec sie zgadza dzięki
18 gru 12:27