wartośc bezwględna
kamil: Rozwiąż rownanie z wartościa bezwzględną
I3−x I−Ix−2I=1
W 1 Przypadku gdy x∊(−∞,3) wyszło mi że 0=0
w 2 przyp gdy x∊<−3,2) wyszło mi że x=2
w 3 przyp gdy x∊<2,+∞) wyszło mi że 0=2
w odp jest że x∊(−∞,2> i mam takie pytanie skad mi wyszedł przedział w równianu czy wogole coś
źle obliczyłem
z góry dziekuje za pomoc
16 gru 14:40
kamil: 1 rozwiązanie −x+3−(−x+2)=1
2 rozw −x+3−(x−2)=1
3 rozw x−3−(x−2)=1
16 gru 14:43
kamil: ?
16 gru 16:15
Krzysiek : Kamil po pierwsze masz wyznaczone zle przedzialy . zerujesz wartosci bezwzgledne i masz 3−x=0
⇒−x=−3⇒x=3 teraz x−2=0 to x=2 wiec przedzialy beda takie
1 przedzial (−∞ 2) i wtedy |3−x|−|x−2|=1 ⇒x−3−(−x+2)=1 ⇒x−3+x−2=1 ⇒2x=6 ⇒x=3 x∉do tego
przedzialu wiec nie ma rozwiazan w tym przedziale
2 przedzial <2,3) to wtedy |3−x|−|x−2|=1 ⇒3−x−(x−2)=1⇒3−x−x+2=1 ⇒−2x=−4 ⇒x=2 wiec tak 2 ∊<2,3)
wiec liczba 2 bedzie rozwiazaniem rownania w tym przedziale
3 przedzial <3,∞) to wtedy |3−x|−|x−2|=1 ⇒−3+x−(x−2)=1 ⇒−3+x−x+2=1 ⇒−1≠1 czyli mamy
sprzecznosc czyli nie ma rozwiazan w tym przedziale . Sumujac wszystko rozwiazaniem tego
rownania jest x=2
Chyba z e zle przepisales rownanie .
16 gru 16:18
kamil: bardzo, bardzo Ci dziękuję
a dlaczego w odpowiedzią jest przedział od(∞ ,2> jesli to jest równość ?
16 gru 16:30
PW: Bo jest nieskończenie wiele liczb spełniających to r ó w n a n i e. Raz w życiu trzeba parę
| | 1 | | 4 | |
sprawdzić "na piechotę", weź np. x=−100, x= 0, x= |
| , x=1, x= |
| − podstaw do równania |
| | 2 | | 3 | |
i przekonaj się, że otrzymasz zdania prawdziwe..
16 gru 17:08
kamil: nie rozumiemm dlaczego jest w 1 pkcie x−3, w 2 pkcie, −x+3, a w 3 punkcie x−3
nas jakoś uczyli inaczej
jak np bierzemy z przedziału (−∞ 2) liczbe 1 podstawiam za x do −x+3 = −1+3=2 i znak w
wartości bezwzględnej zostawał bez zmian bo było na plusie(2) czyli zostawało −x+3 a nie x−3
−skąd ten zapis może pomyliłem jakieś reguly ?
16 gru 17:56
kamil: ?
16 gru 18:24
PW: "iczbe 1 podstawiam za x ...i znak w wartości bezwzględnej zostawał bez zmian bo było na
plusie"
Panie, wybacz im, bo nie wiedzą, co czynią.
Nie licz na tych, co Cię tak uczyli, ucz się sam.
16 gru 18:41
kamil: chciałbym tyle że teraz to już sie całkowicie pogubiłem
16 gru 19:32
krystek: Z którym zad? zapisz.
16 gru 20:13
kamil: własnie z tym powyżej
nie wiem dlaczego jest 1 rozwiązanie −x+3−(−x+2)=1 2 rozw −x+3−(x−2)=1 3 rozw x−3−(x−2)=1
teraz sobie uswiadomiłem że chyba nie umiem tej wartości bezwzglednej
liczyłem to tak że dla x∊(−∞,2> 3−x>0 i nie następowała zmiana znaków
może mi ktoś wytłumaczyć jak to sie prawidłowo rozwiązuje ?
16 gru 20:24
krystek: I3−xI−Ix−2I=1
ustalasz m zerowe x=3 x=2
Teraz rozpatrujesz w przedziałach
1)x∊(−∞,2) masz 3−x−[−(x−3)]=1 ⇒3−x+x−3=1⇒0=1 sprzeczne brak rozw
2)x∊<2,3) masz 3−x−(x−2)=1⇒−2x=−4 x=2∊D
3)x∊<3,∞) zrób sam
16 gru 20:30
kamil: to własnie tak robiłem jak ty ale u góry ktoś napisał że powinno wyjsc inaczej, inaczej to
robił
16 gru 20:33
kamil: x−3−x+2=1
0=2 tak mi wyszło
16 gru 20:34
krystek: i sprzecznośc.
16 gru 20:36
kamil: czyli to jest dobrze ?
16 gru 20:38
kamil: odpowiedzia w ksiazce jest przedzial (−∞,2> skąd on się wziął ?
16 gru 20:40
krystek: Musiałbyś przedziale tym otrzymać tożsamośc 0=0 wtedy wszystkie x spełniaja tę równość .
A dobrze zapisałeś zadanie?
16 gru 20:41
kamil: I3−x I−Ix−2I=1 takie jest równanie a odpowiedz do tego przykładu xe(−∞,2>
16 gru 20:46
krystek: i jest ok . Ja u góry w tym przedziale zapisała 3 −3 zamiast 3−2
i wtedy 0=0 i x∊(−∞,2>
16 gru 20:52
Krzysiek : Kamil inaczej
masz tak |3−x| i przedzial (−∞,2) i z tego przedzialu wybrales sobie liczbe 1 i chcesz
sprawdzic czy opuszczajac wartosc bezwzgledna bedziesz zmienial znak czy nie bedziesz zmienial
znaku O to chodzi ?tak ? No jesli tak to w miejsce x wstawiasz 1 i liczysz ale tak
|3−1|=|2|=2 to z definicji |x|=x dla x≥0 zobacz ze w wartosci bezwzglednej zostalo na plusie
Wiec mozemy zapisac ze w tym przedziale |3−x|=3−x . Jak widzisz znaku nie zmieniamy
Wezmy dla przykladu liczbe −45 czyli x=−45 Popatrz tez nalezy do tego przedzaialu (−∞ 2) No to
zobaczmy czy bedziemy musieli zmienic znak opuszczajac wartosc bezwzglena
|3−x|=|3−(−45)|=|3+45|=|48| wyszlo na plusie wiec znaku nie zmieniamy czyli w tym przedziale
(−∞.2) |3−x|=3−x
Wezmy teraz przedzial <3.∞) i zobaczmy czy musimy zmieniac znak opuszczajac wartosc
bezwzglewdna czy nie . Wezmy ta sama wartoscbezwzgledna czyli |3−x| WEzmy liczbe 10 bo nalezy
do tego przedzialu i wstawmy za x=10 do wartosci to bedziemy mieli |3−10|=|−7|=−(−7)=7
musimy zmienic znak tez zgodnie z definicja |x|=−x dla x<0 czyli jesli wyszlo ujemne to
opuszczajac watrtosc bezwzgledna zmieniamy znak to teraz dla tego konkretnego przedzialu <3,∞)
|3−x|=−(3−x)=−x+3 Teraz zobacz jak ja napisalen dla 3 przedzialu dla tej wartosci jak jeszce
cos nie rozumiesz to prosze pisac
16 gru 20:55
kamil: ok ale czemu ten przedział?
16 gru 20:55
kamil: Panie Krzysztofie zapisał Pan tak −(3−x) to czy po wymnozeniu przez minusa nie powinno wyjsć
tak −3+x
16 gru 20:59
krystek:
16 gru 21:02
16 gru 21:03
Krzysiek : Kamil zgadza sie bo ja za miast tam w pierwszym przedziale napisac 3−x +x−2=1 napisalem
x−3+x−2=1 (przez pomylke) i wtedy bedzie 1=1 co jest prawda i oznacza to ze kazda liczba z
tego przedzialu nalezy do rozwiazania tego rownania w tym przedziale
16 gru 21:06
kamil: chyba zrozumiałem
dziękuję wam bardzo za pomoc za fatygę i za cierpliwość dzięki wielkie
pozdrawiam
16 gru 21:12
krystek: Powodzenia!
16 gru 21:13
Krzysiek : ten moj post wyzej dotyczyl mojego postu z godziny 16:18.
DObrze to skoro pytaz dlaczego akuratnie ten przedzial to prosze napisz jak wedglug Cie nie
maja wygladac te przedzialy .czyli czy 1 przedzial to (−∞.2) i dalej <2,3) <3.∞) czy maja
wygladac tak (−∞2> (2,3> (3,∞)
16 gru 21:17
kamil: mi tylko chodziło o to że odpowiedzią do tego przykładu jest przedział (−∞2> i skąd on się
wziął ?
bo te 3 przedziały co Pan napisał to one sa dobrze i ztym sie zgadzam
16 gru 21:31
Krzysiek : Kamil chodzi oto ze jesli napiszesz pierwszy przedzial tak (−∞2> to tylko on bedzie
rozwiazaniem tego rownania . bo dostalismy rownanie tozsame 1=1 i dlatego rozwiazaniem bedzie
caly przedzial bo jaka liczbe nie podstwisz do tego rownania to bedzie zawsze prawda tak jak
pisal CI PW . Gdybysmy dostali rozwiazanie x=np−50 to tylko ta liczba bylaby rozwiazaniem
tego rownania w tym przedziale ZObacz dalej ze jak bedziesz liczyl to dalej dla przedzialu
(2,3> to juz liczba x=2 ktora jest rozwiazaniem dla drugiego przedzialu juz do tego przedzialu
nie nalezy Wobec tego nie ma rozwiazan w tym przedziale W trzecim przedziale (3.∞)
dostajemy sprzecznosc bo −1≠1 Wiec rozwiazaniem tego rownania jest suma wszytkich
rozwiazan a wiec tylko ten przedzial (−∞2>.
Natomiast jesli zapiszesz pierwszy przedzial tak (−∞,2) to juz
wiesz ze caly ten przedzial jest rozwiazaniem tedgo rownania
Teraz mamy tez drugi przedzial <2,3) gdzie rozwiazaniem rownania w tym przedziale jest x=2 a
zobacz ze w tym przypadku 2 nalezy to tego przedzialu bo jest przedzial prawostronnie
domkniety Czyli rozwiazaniem w tym przedziale <2.3) jest liczba 2 .
Na tomiast w 3 przedziale <3,∞) dostajemy sprzecznosc bo −1≠1
Teraz rozwiazaniem tego rownania jest suma rozwiazan w poszczegolnych przedzialach i mamy z
x∊(−∞,2)U{2} jest to suma przedzialu i konkretnej liczby to jesli to polaczymy to dostaniemy
przedzial x∊(−∞2> . Nie chcialbym BYM CI za bardzo namieszac w glowie wiec jutro na spokojnie
przemysl to i zobacz ze nie ma znaczenia jak sobie oznaczysz pierwszy przedzial czy otwarty
czy domkniety to rozwiazanie dostaniesz takie same . MYsle ze teraz juz bedziesz rozumial. W
razie czego pisz na forum
16 gru 23:40
Krzysiek : Albo jeszcze tak dla 1 przedzialu zapiszmy go tak (−∞ 2> dostalimy takie cos 3−x+x−2=1 to
podstawmy za x=−50 (nalezy do tego przedzialu ) i mamy 3−(−50)+(−50)−2=1 to sprawdzimy
3+50−50−2=1 czyli wyszlo i Powstawiaj sobie rownez inne liczby ztego przedzialy do tego
rownania 3−x+x−2=1 czy takze dostaniesz 1=1 jesli tak to mozesz wszystkie liczby z tego
przedzialu podstwic do tego ronania i zwsze dostaniesz prawde .
ZAchecam Cie rowniez do tego bys sprawdzil rowniez przedzial (2,3> czyli wzial liczby z tego
przedzialu np 2,3, 2,5 2,45, i podstwil do rownania 3−x−x+2=1 czy to bedzie tak samo jak w tym
pierwszym przedziale . i to samo sprawdz w trzecim przedziale . czesc
17 gru 00:00