POMOCYY
Karolina: wykres funkcji y= ax+b jest równoległy do wykresu funkcji y= −3x+4 oraz przechodzi przez
punkty(1,3),(−1,1), znajdz a i b
16 gru 11:58
16 gru 11:59
Karolina: czyli jak to zrobić
16 gru 12:08
Aga1.:

Prosta, która przechodzi przez podane punkty nie jest równoległa do danej.
Wydaje się,że masz podpunkty a)
y=
−3x+4
prosta równoległa do danej i przechodząca przez (1,3)
y=
−3x+b (współczynniki kierunkowe prostych równoległych są równe)
b obliczysz wykorzystując punkt (1,3)
3=−3*1+b
b=6
b) oblicz w podobny sposób
16 gru 12:20