oblicz odległość punktu od prostej
dżoanka20: Dane są punkty A=(7, −1); B=(3, 2); C=(−3, −1)
oblicz odległość punktu C od prostej AB
13 gru 15:39
Aga1.: Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej i wykorzystaj wzór na odległość punktu od prostej.
13 gru 15:49
13 gru 15:50
dżoanka20: z tego pierwszego wyszło mi −4y= 3x + 17 to nie wiem co dalej bo to chyba tak wyglądac nie
może
13 gru 16:26
aniabb: prawie dobrze 4y=−3x+17 wszystko na jedną stronę i do drugiego
postać ogólna 3x+4y−17=0
13 gru 20:41
PW: Ale jeżeli nienawidzisz pisania równań prostych, to można inaczej:
1. Obliczyć wszystkie odległości |AB|, |AC|, |BC|
2. Z wzoru Herona policzyć pole trójkąta ABC
3. Odległość punktu C od prostej AB to wysokość trójkąta, a więc mając pole i podstawę można
wyliczyć wysokość.
Tutaj |AB| = 5, |AC| = 10, |BC| = 3√5, a więc widać, że autor zadania nie był łaskawy i wzór
Herona będzie miał trochę pierwiastków, ale warto raz w życiu tak zrobić.
14 gru 14:04
Aleksander : Oblicz pole trójkąta, napisz równanie do prostej AB, postać ogólna, oblicz pole trójkąta.
|AB=| = Piewiastek z (5−1)2 + (2−1)2 = Pierwiastek z 16 + 1 = Pierwiastek z 17
h − jest odległością C od prostej AB
Trzeba wyznaczyć wysokość, jak nie znam wzoru prostej AB ani współrzędnych jej punktów. Nie
wiem, czy mogę wymyślić własne, bo chyba nie. Ustawiłem je tak A = (2,2) B= (9,6) C = (3,8).
Napiszcie dokładnie, co mam napisać, trzeba skorzystać ze wzoru na d = |Ax0 + By0 + C | /
pierwiastek z A2 + B2. Liczę na pomóc, do 7.30 4 września 2013 r. !
4 wrz 01:47
Gabcia: O co w tym chodzi?
1 gru 16:10