Jakub: a) x
2+6x-(m+1) = 0
Na początku muszę wyznaczyć dla jakiego m to równanie ma dwa różne pierwiastki. To zależy
oczywiście od delty. Musi być dodatnia.
Δ > 0
6
2-4*1*[-(m+1)] > 0
36+4m+4 > 0
4m > -40 /:4
m > -5
Suma odwrotności pierwiastków:
1 1 x
2 x
1 x
1+x
2
---- + ------ = ------- + -------- = ------------
x
1 x
2 x
1x
2 x
1x
2 x
1x
2
Ze wzorów Viete'a (zobacz
1403) mam
x
1+x
2 = -6/1 = -6
x
1*x
2 = -(m+1)/1 = -m-1
czyli
x
1+x
2 -6 6
------------ = -------- = ---- dla m ≠ -1
x
1*x
2 -m-1 m+1
6/(m+1)=6
6=6(m+1)
1 = m+1
m=0
Wynik ten spełnia warunek m>-5 i m≠0 czyli jest to odpowiedź.
b) Ten punkt podobnie.
kasia: https://matematykaszkolna.pl/forum/195903.html
la jakich wartości sinα suma odwrotności pierwiastków równania x2+(sinα)x + sinα= 1 jest równa
sinα=m
Δ ≥ 0
Δ= m
22 − 4m +4 (m−2)
2>0
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | √3 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | 2 | |
powinien być wynik m= 2√3 −3
Panie Jakubie trochę tego nie rozumiem czy można liczyć na pana pomoc ? wiem że jest od tego
forum zadaniowe ale tam nie umieją akurat na tą chwile

bo nikt nie odpowiada starałam się
napisać pod podobnym zadaniem co potrzebuję.