Geometria analityczna
qwert01: Witam
Dany jest odcinek o końcach A(−1, 2) , B(7, −4)
a) podaj równanie ogólne prostej AB
b) wyznacz równanie symetralnej s odcinka AB
c) znajdź na symetralnej s punkt C, którego odległość od odcinka AB wynosi 10. Jaka jest
odległość punktu C od punktów A i B?
a) i b) zrobiłem ale mam problem z c) Proszę o wytłumaczenie jak to zrobić.
10 gru 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
teoria:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
jeżeli nie pamiętasz wzoru to:
krok1 masz juz wzór symetralnej
krok2 wyznaczasz punkt przecięcia się symetralnej z odcinkiem AB
krok3 wyznaczasz punkt C tak aby odległość tego punktu od punktu przecięcia się symetralnej z
odcinkiem AB wynosiła dokładnie 10
10 gru 15:05
aniabb:

to samo w doł
C(9;7) C'(−3;−9)
CA=CB =
√125
10 gru 15:13
qwert01: nadal nie wiem jak wyznaczyć ten punkt C, ze wzoru na odległość punktu od prostej mam dwie
niewiadome x i y, więc jak to obliczyć?
10 gru 15:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie masz dwóch niewiadomych
masz jedną
bo y= ax+b <−−−− wzór symetralnej s
więc punkt ma współrzędne (ax+b ; x) <−−− jedna niewiadoma (bo wzór symetralnej podobno masz
juz wyznaczony)
10 gru 15:32
aniabb: (x;ax+b)
10 gru 15:37
qwert01: prosta AB: 3x+4y−5=0
symetralna s: −4x+3y+15=0 y=4/3x−5
C(x;ax+b) czyli C(x;4/3x−5) tak powinno być?
po podstawieniu wyszedł mi zły wynik, co jest źle? równania prostych sie zgadzają z
odpowiedziami
10 gru 16:06
10 gru 16:17
Mila: a) A(−1, 2) , B(7, −4)
równanie prostej AB: y=ax+b (kierunkowe)
2=−a+b
−4=7a+b odejmuję stronami; 6=−8a
| | 3 | | 5 | |
y=− |
| x+ |
| /*4⇔4y=−3x+5⇔ |
| | 4 | | 4 | |
3x+4y−5=0 równanie ogólne prostej AB
b)Symetralna AB
| | −1+7 | | 2+(−4) | |
s⊥AB i przechodzi przez środek AB; sx= |
| ; sy= |
| |
| | 2 | | 2 | |
S=(3;−1)
| | 4 | | 4 | |
s: y= |
| x+b; −1= |
| *3+b; b=−5 |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
c) Punkt C; C∊s⇔C=(x, |
| x−5) |
| | 3 | |
stąd x=9 lub x=−3
y=.. lub y=..
10 gru 16:22
qwert01: Dzięki, już mi wyszło miałem błąd w obliczeniach.
10 gru 16:30