Promień koła na podstawie odcinka koła
Jakub: Z otrzymanego maila
Otóż mam sklejkę wygiętą w łuk. Wiem, że jest to łuk koła. Można powiedzieć, że mam odcinek
koła, bo znam długość cięciwy odcinającej ten odcinek i długość łuku. Potrzeba mi odtworzyć
promień koła z jakiego to zostało odcięte.
Dokładnych wymiarów nie znam, bo muszę się dopiero udać w teren, żeby pomierzyć. Trzeba mi
tylko wzór do obliczenia promienia koła na podstawie odcinka koła.
9 gru 15:09
Eta:

y−−− dane, wyznaczasz środek cięciwy , x zmierzysz np. suwmiarką ( czyli też dane)
r= x+z i (x+z)
2= y
2+z
2 ⇒ wyznaczysz długość "z"
to: r= x+z=....
i teraz można spokojnie zjeść
9 gru 15:45
Jakub:

Z długości łuku i cięciwy odcinka koła nie jest łatwo obliczyć promień okręgu. Proponuję
zmierzyć odległość między środkiem cięciwy odcinka a łukiem. Tą odległość na rysunku
oznaczyłem jako ,,x''.
r − promień koła
12d − połowa cięciwy odcinka
Z twierdzenia Pitagorasa
483 i wzoru skróconego mnożenia
55 (a−b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
mam
y
2 + (
12d)
2 = r
2
y+x = r więc y = r −x
(r−x)
2 +
14d
2 = r
2
r
2 − 2rx + x
2 +
14d
2 = r
2
x
2 +
14d
2 = r
2 − r
2 + 2rx
x
2 +
14d
2 = 2rx /:2x
9 gru 15:52
Eta:
Właśnie tak samo napisałam
9 gru 15:54
Jakub: Witaj
Eta, wpadliśmy w sumie na ten sam pomysł
9 gru 15:54
Eta:
Witaj
Jakubie 
( myślałam,że to "podszywka" pod Twój nick
9 gru 15:56
Jakub: Podszywki nie może być, bo już ,,Jakub'' jest przeze mnie zarejestrowany.
9 gru 15:58
szczemp: Dzięki Wam za odpowiedź
Powiedzcie mi jeszcze jak ma się promień tego koła do tego małego odcinka (x). Jeśli go zmierzę
niedokładnie, to jak się promień będzie zmieniał. Będę się starał jak najdokładniej to zrobić,
ale muszę mierzyć w powietrzu i spodziewam się dokładności ok 3 cm.
I czy nie można tego obliczyć na kartce? W końcu jest dana długość łuku i cięciwa. Na podstawie
tego x chyba można jednoznacznie wyznaczyć.
9 gru 17:18
Jakub: | | x2 + 14d2 | |
Jak masz x i d to podstawiasz do wzoru r = |
| , który wyprowadziłem. |
| | 2x | |
Jeśli chodzi o dokładność, to trudno powiedzieć. W powyższym wzorze, nie ma żadnych przybliżeń.
Im dokładniej zmierzysz x i d, tym dokładniejszy policzysz promień r.
Niestety z długości łuku i cięciwy odcinka nie da się w prosty sposób policzyć promienia koła.
Może jeszcze ktoś wpadnie na jakiś pomysł, ale w sumie nie sądzę.
9 gru 17:34
Łukasz: A gdybyśmy podzielili kąt 90 przez kąt który jest między łukiem a prostą i pomnożyli tę wartość
przez długość prostej to nie wyjdzie nam średnica? Pytam bo mnie to troche męczy a niewiem czy
się myle

Pozdrawiam.
19 gru 23:00
Łukasz: Wymyślając tę zależnośc myślałem o proporcjach dlugosci odcinka do kąta miedzy odcinkiem a
łukiem , kąt promienia do okręgu jest (chyba) równy 90. a wraz ze spadaniem dlugosci
promienia/srednicy kąt też powinien maleć proporcjonalnie
19 gru 23:04
Eta:
Bez kombinowania

Obydwoje z
Jakubem podaliśmy identyczny sposób .... czyli jest ok
19 gru 23:07
Anaxy: Wkradł się mały błąd. Powinno być:
2 lis 21:29
Marzyciel: Jest dobrze Anaxy, po co wprowadzasz ludzi w błąd.
16 mar 19:58